11 manieren om zuurkool óók in de zomer te eten
Zuurkool is zwaar ondergewaardeerd. Zuurkoolstamppot in de winter, dat eten we nog wel. Maar grote kans dat je zuurkool de rest van het jaar niet aanraakt. Toch zijn er zóveel meer manieren om zuurkool te eten. We zetten er 11 op een rijtje.
Voor je begint:

  • Een klein beetje zuurkool is vaak genoeg om nét dat beetje extra umami in je gerecht te stoppen. Don't overdo it.
  • Gebruik je zuurkool in een zoet gerecht, of vind je het te zout? Spoel het dan eerst even af.
  • Zuurkool is superlekker koud!

1. Op brood

Zuurkool en brood gaan heel goed samen. Helemaal als je stevig rogge- of proteïnebrood gebruikt. Doe het dan wel in combinatie bijvoorbeeld cottage cheese of roomkaas en voeg een subtiel zoetje toe met bijvoorbeeld granaatappelpitjes. Zo stop je alle smaken in 1 hap!

2. Op een vega burger

Zuurkool smaakt umami. Vlees ook. Een vegetarische burger mist die smaak soms een beetje. Dan is zuurkool de perfecte aanvulling voor je vega burger. Voeg daarnaast gekaramelliseerde uien, tomaat en kiemen toe en je broodje burger is next-level!  

3. Als bijgerecht

Een zuurkoolachtig bijgerecht maak je door zuurkool te mengen met gebakken stukjes tofu of noten, uien, appel en ahornsiroop. Maar ook bij vis kun je gerust een hoopje zuurkool leggen, gewoon voor het lekker.

4. Door een salade

Je kunt eindeloos veel saladevarianten bedenken met zuurkool. Favoriete combinaties? Rode kool, uien, komkommer, tomaat, paprika, appel, peer, perzik, rozijnen, granaatappel, vis. Voor de dressing zou ik mosterd kiezen, of juist iets kazigs of romigs.

5. In een pasta

Zuurkool, pasta en kaas. Supercombi. Daar kun je natuurlijk nog gebakken champignons en uien aan toevoegen.

6. Door een lasagne

Maak van je lasagne eens een vissige lasagne, bijvoorbeeld met gerookte zalm en prei. Een bechamelsaus zou hierin helemaal op z’n plek zijn.

7. Door een smoothie

Zuurkool door je groene smoothie doen is echt een prima idee. Knijp de zuurkool wel goed uit of spoel het af, anders kan het te zoutig worden. Zorg dat je er een frisse groente tegenover zet, bijvoorbeeld komkommer.

8. In een sushirol

Ook nu geldt: zuurkool geeft de illusie dat er vis in je sushirol zit. Dat komt door de umami smaak. Superlekker als je vegan bent. Vul je rol eens met avocado, komkommer, zuurkool en rucola en je hebt een volwaardige lunch!

9. Op een omelet

Een omelet is ook maar een omelet. Ga je vandaag voor een beetje extra? Vul je omelet dan met zuurkool, blokjes tomaat, avocado, spinazie en kaas. Yum!

10. Door chili sin carne

Een bak met bonen, tomaat, paprika, maïs én zuurkool. En heel veel kruiden natuurlijk. Helemaal lekker!

11. Door (zoete) aardappelstamppot

Natuurlijk mag stamppot niet in het rijtje ontbreken. Zin in ‘zuurkool anders’? Vervang gewone aardappelen eens voor zoete aardappelen. Gegrilde paprika past hier ook lekker bij!

Biologische zuurkool van TerraSana. Bijzonder smaakvol en zonder onnodige ingrediƫnten.

terug