Love it so matcha
 Ja hoor, we hebben er twee nieuwelingen bij: matcha premium grade (speciaal voor thee en latte) en matcha cooking grade (om mee te koken en te bakken).

Wat is matcha?

Matcha komt uit Japan. Het is felgroene thee in poedervorm. Matcha is al lange tijd erg populair in Japan, en begint nu ook Europa te veroveren. Waarom dat is? Ontdek het zelf!

Japanse theeplant, waar matcha uit voortkomt.  

Hoe smaakt matcha?

De smaak van matcha is heel bijzonder. Het lijkt het meest op een mix van groene erwten en jonge theebladeren, inclusief een vleugje umami. Sommige mensen moeten er een beetje aan wennen, anderen kunnen er direct nooit meer vanaf blijven. Hoe beter de kwaliteit, hoe subtieler en minder bitter de smaak.

 

Wat is er zo bijzonder aan matcha?

Matcha is heel fijn vermalen thee. Je drinkt de theebladeren dus echt op. Dat is anders dan bij gewone thee, omdat je daarin alleen de bladeren laat trekken.  Je kunt je voorstellen dat het opdrinken niet alleen zorgt voor een andere smaakbeleving, maar ook voor andere effecten in je lichaam!
Matcha: felgroen poeder van jonge, Japanse groene thee.

Hoe wordt matcha gemaakt?

De productie van matcha wordt gezien als één van de meest ingewikkelde productieprocessen ter wereld en wordt alleen overgelaten aan de allerbeste theeboeren. Onze matcha wordt geproduceerd met behulp van de speciale schaduwtechniek. Hierbij worden de theeplanten bedekt met donkere doeken, om zo de groei te stimuleren. Vier weken voor de oogst worden de planten zelfs voor 90% overschaduwd. In dit stadium compenseren de planten het gebrek aan licht door intensief chlorofyl te stimuleren. Dit optimaliseert de smaak.

De theebladeren worden met de hand geplukt en daarna direct gestoomd, gesorteerd en verwerkt. Stoom voorkomt fermentatie, houdt de bladeren fris en zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen in de thee bewaard blijven. Voor het sorteren worden allerlei fijnproevers en matcha-experts ingezet. Zij beoordelen in verschillende stappen de kleur, kwaliteit en smaak van de thee. Als alles is onderverdeeld in verschillende kwaliteitsklassen, worden de steeltjes verwijderd, zodat het fijnste en zuiverste pulp van de plant overblijft. Hoe fijner het poeder, hoe hoger de kwaliteit.

Wat kun je met matcha?

Houd je niet van thee? Geen zorgen, matcha is echt niet alleen om thee of latte van te drinken. Je kunt ermee bakken en koken en het als kleurstof gebruiken voor van alles en nog wat. Probeer bijvoorbeeld eens een Japanse curry, ijsjes (matcha werkt goed i.c.m. chocolade), desserts of cakes.
Let op: gebruik voor matcha-thee geen kokend water, dan wordt matcha bitter.

Biologische matcha latte van TerraSana.
 

Wat is het verschil tussen de twee soorten?

Premium grade is precies hoe het klinkt: matcha van bijzondere kwaliteit. Deze wordt gemaakt van extra jonge theeblaadjes. Het poeder is extra felgroen van kleur en superfijn. De smaak is delicaat en iets zoet. Met deze matcha kun je gerust officiële, Japanse theeceremonies houden: je drinkt er heerlijke thee van!
 
Cooking grade is ook een goede kwaliteit Japanse matcha, maar smaakt iets minder zoet. Gebruik deze soort om lekkere dingen mee te bakken of te koken.  
 
Matcha groene theepoeder van TerraSana. Biologisch.

terug