Miso: de verschillen
Ken jij de verschillen tussen de vier miso’s van TerraSana? Wij zetten ze voor je op een rijtje, zodat je precies weet welke je moet hebben!

Wat is miso?

Miso is een heerlijke Japanse smaakmaker. De basis van miso bestaat uit sojabonen, soms met bruine rijst, witte rijst of gerst. Door dit te mengen met koji (een Japanse schimmel) wordt een fermentatieproces in gang gezet en zo ontstaat in een aantal weken of tientallen maanden miso. Hoe donkerder de kleur van de miso, hoe langer de fermentatie heeft geduurd en hoe sterker de smaak.
 

Traditioneel recept = authentieke smaak!

Onze miso wordt al generaties lang op traditionele wijze gemaakt in Japan. Versnellen van het productie- of fermentatieproces doen ze niet aan, dat is echt uit den boze. Miso heeft de tijd nodig om te kunnen rijpen en zo die authentieke smaak te ontwikkelen. Want die smaak, die is echt bijzonder! Als je bekend bent met de Japanse keuken, zul je de umami smaak er sterk in herkennen.
 

Wat kun je met miso?

Miso is een smaakmaker die bijna verslavend werkt. Heb je eenmaal door wat je er allemaal mee kunt, dan doe je al gauw overal miso doorheen. Het geeft (een umami) smaak, is gemakkelijk en een prachtige, volledig natuurlijke vervanging voor het bouillonblokje. Miso is vegan (net als al onze andere Japanse producten) en 3 van de 4 soorten zijn glutenvrij. 
 
  Fermentatie Basis Smaak Structuur Glutenvrij?
Hatcho miso Min. 24 mnd Sojabonen Zeer krachtig Stevig Ja
Genmai miso Min. 18 mnd Sojabonen en bruine rijst Gemiddeld krachtig Smeuïg Ja
Mugi miso Min. 18 mnd Sojabonen en gerst Krachtig Smeuïg Nee
Shiro miso 2-6 wkn Rijst en sojabonen Mild Iets stevig Evt. sporen van

 

Hatcho miso

Hatcho miso van TerraSana fermenteert maar liefst 2 jaar!
  • Hatcho miso fermenteert dus bijzonder lang, en hoeft daarom niet te worden gepasteuriseerd.

Onze beste match:

  • Op brood: hatcho miso gemengd met pindakaas
  • Als smaakmaker in stoof- en wokgerechten: in combinatie met tamari of teriyaki

Genmai miso

Biologische genmai miso van TerraSana fermenteert minimaal 18 maanden.Biologische genmai miso van TerraSana fermenteert minimaal 18 maanden. Pasteuriseren is noodzakelijk in het geval dat er gewerkt wordt met plastic zakjes. Anders ‘groeit’ de miso uit de verpakking en gaat de verpakking bol staan.

Onze beste match:

  • Genmai miso met amandelpasta (op brood of als dip)
  • Genmai miso als basis voor een dressing (bijvoorbeeld met genmai su, zonnebloempasta en mirin)
  • Als basis voor snelle en caloriearme misosoep. Voor een simpele kom misosoep heb je eigenlijk alleen knoflook, gember, groenten naar keuze, een eetlepel miso en tamari naar smaak nodig. Wist je dat de miso in Japan altijd pas op het laatst wordt toegevoegd? Zo blijft de kracht van de miso zoveel mogelijk behouden!

Mugi miso

Biologische mugi miso van TerraSana fermenteert minimaal 18 maanden.Biologische mugi miso van TerraSana fermenteert minimaal 18 maanden. Mugi en genmai miso lijken in smaak het meest op elkaar. Mugi miso is heel iets zouter van smaak en iets moutachtiger misschien. Je ontdekt vanzelf welke jouw voorkeur heeft.

Onze beste match:

  • Als basis voor misosoep
  • Als marinade voor groente-, vis of vleesgerechten (bijvoorbeeld uit de oven: gegrilde kip of tofu, of aubergine of maïs ingesmeerd met miso)

Shiro miso

Biologische shiro miso van TerraSana fermenteert 2-6 weken: een jonge miso met een lichte umami smaak.
  • Verkrijgbaar in spuitzakjes (gepasteuriseerd)
  • Past ook heel goed in zoete gerechten!

Onze beste match:

  • In (zelfgemaakt) ijs!
  • In muesli: in combinatie met tahin en fruit
Eetinspiratie opdoen? Bekijk onze Instagramplaatjes eens!
 

terug