4 x recept met noedels
Japanse noedels zijn helemaal van deze tijd. Houd je gewoon van een gezonde, snelle avondmaaltijd, waarbij je helemaal los kunt gaan met de sauzen en smaakmakers? Lunch je graag stevig? Ben je gewoon fan van noedels? Dan word jij vast gelukkig van deze 4 noedelrecepten.

Soba (100% boekweit) - lunch

met een frisse saus van citroen, shoyu en gemberpuree
Een lunch van biologische soba (Japanse noedels van 100% boekweit) met een frisse saus van citroen, shoyu en gemberpuree.

Aantal:

1 persoon
 

Ingrediënten:

½ pak soba 100% boekweit (100 g)
1 citroen
1 tl gemberpuree
1 teentje knoflook, geperst
2 el tamari
1 el sesamolie
15 g peterselie
 

Bereiding:

Kook de soba volgens de aanwijzingen op de verpakking (5-6 minuten).
Snijd ondertussen de peterselie fijn.
Pers de citroen uit en voeg hier de gemberpuree, de shoyu, de sesamolie en de geperste knoflook aan toe. Roer door elkaar.
Spoel de soba na het koken af onder koud water. Meng met de peterselie en giet de saus over de noedels. Dat is alles, eet smakelijk!
 

Bereidingstijd:

< 10 minuten

Weetje: soba wordt in Japan veel gegeten, vooral tijdens de lunch. Het is in Japan nooit moeilijk om een sobarestaurant te vinden, want dat zit bijna op iedere hoek van de straat.
 


Udon – lunch of diner

met een hartige saus van shiitake, shoyu en sesamolie
Een biologische lunch of avondmaaltijd van udon (Japanse noedels van volkoren tarwe) met een hartige saus van shiitake, shoyu en sesamolie

Udon wordt gemaakt van volkoren tarwe en zeezout. Het zijn dikke noedels die heerlijk smaken bij de hartige smaken van Japanse smaakmakers als miso en tamari. Try it out!

Aantal:

3 personen
 

Ingrediënten:

1 pak udon (250 g)
25 g shiitake koshin
50 g sengiri daikon
1 el sesamolie
3 rode uien
100 g taugé
Evt. 1 bosui
 
Voor de saus:
3 el sesamolie
5 el tamari
1 el genmai miso
2 teentjes knoflook
5-10 el water
 

Bereiding:

Laat de shiitake minimaal 2 uur weken (bij voorkeur een hele nacht). Laat de sengiri daikon 10 minuten weken.
Kook de udon volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snijd de rode uien fijn. Doe 1 el sesamolie in een koekenpan en bak de uien glazig. Snijd de geweekte shiitake in plakjes en voeg ze toe aan de uien. Pers de knoflook en doe vervolgens alle ingrediënten voor de saus bij het shiitakemengsel en meng tot de dikte als een sausje is. Voeg evt. extra water of tamari toe. Voeg op het allerlaatste moment de taugé en evt. bosui toe en roer nog 1 minuut door.

Leg de udon op een bord, samen met de sengiri daikon en het shiitakemengsel. Garneer met gesneden bosui en/of taugé.
 

Bereidingstijd:

< 15 minuten + 4 uur tot een nacht wachttijd

Weetje: udon is dikker en lichter van kleur dan soba. Oh, en in Japan moet je udon natuurlijk naar binnen slurpen! (Andere noedels ook, maar bij udon werkt het dubbel zo goed!)

 

Glutenvrije boekweitnoedels - diner

met een romige saus met shiro miso, cashewpasta en tamari

Miso is ook zo’n wonderproduct waar je eindeloos veel kanten op kunt. Deze keer een combinatie van romig en hartig, erg lekker! De boekweitnoedels bestaan voor 95% uit boekweit en 5% uit zoete aardappel. Glutenvrij!
Een biologische avondmaaltijd van glutenvrije boekweitnoedels met zoete aardappel met een romige saus met shiro miso, cashewpasta en tamari.

Aantal:

1 persoon
 

Ingrediënten:

1 portie boekweitnoedels met zoete aardappel (glutenvrij) (1/3 verpakking)
1 wortel
2 bosuitjes
1 rode ui
1 el sesamolie
25 g taugé
 
Voor de saus:
1 el shiro miso
1 el cashewpasta
2 el tamari
 

Bereiding:

Kook de boekweitnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking (3-4 minuten).
Rasp de wortel fijn. Snijd de rode ui in kleine stukjes, evenals de bosuitjes.
Doe een el sesamolie in een koekenpan en bak de ui glazig. Voeg de geraspte wortel toe en bak zo’n 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de bosuitjes toe en bak nogmaals 2 minuten. Voeg de taugé toe en roer een minuut door.
Meng ondertussen de ingrediënten voor de saus. Als je de saus te dik vindt, kun je het beste een aantal eetlepels sesamolie toevoegen.
Spoel de noedels na het koken af met koud water. Leg de noedels op een bord, gevolgd door het groentemengsel en de saus. Garneer evt. met sesamzaad.
 

Bereidingstijd:

< 20 minuten
 

Thaise rijstnoedels - diner


met een zoete saus van pindakaas, mirin en ahornsiroop
 
Deze noedels heten Thais. Ze zijn dun, bijna als mihoen. Extra passend bij een zoete saus, dachten wij!
Een biologische avondmaaltijd van Thaise rijstnoedels met een zoete saus van pindakaas, mirin en ahorsiroop

Aantal:

2 personen
 

Ingrediënten:

2 porties Thaise rijstnoedels (glutenvrij)
150 g biologische kipfilet
1 el sesamolie
Groenten naar keuze (wij gebruikten courgette en wortel)
 
Voor de saus:
2 el pindakaas fijn
5 el mirin
1 el ahornsiroop graad a
3 el sesamolie
4 el water
2 el sesamzaad
 

Bereiding:

Breng een pan met ruim water aan de kook. Kook de noedels in 3-4 minuten gaar en spoel af met koud water.
Snijd de kip in reepjes. Doe een eetlepel sesamolie in een hete koekenpan en bak de kip 5-7 minuten op hoog vuur. Draai het vuur zacht. Meng de ingrediënten voor de saus, behalve het sesamzaad. Voeg toe aan de kip en bak nogmaals 2 minuten.
Bak of kook de groenten van jouw keuze gaar.
Dien de borden op en bestrooi de kip met sesamzaad.

Vegetarisch? Vervang de kip dan voor seitan of tofu.
 

Bereidingstijd:

< 15 minuten
 
Nog geen genoeg van recepten met Japanse noedels en allerhande oosterse smaakmakers? Check ons op Instagram of Facebook
 

terug