5 recepten met kokosmelk
Kokosmelk heeft echt alles in zich. Je kunt er zowel zoete als hartige gerechten heerlijk romig mee maken, het geeft structuur én smaak aan je gerecht en houdt je gerechten bovendien veganistisch. Maar hoe verwerk je kokosmelk als je een klein beetje over hebt? Nou, probeer deze recepten maar eens uit!

In het recept van deze maand, de maqui-smoothie van Blij Suikervrij, zit 100 ml kokosmelk. Als je ons blikje van 200 ml hebt gebruikt, houd je dus 100 ml over. Weggooien is geen optie, verwerken in heerlijke desserts, treats en curry’s natuurlijk wel! Hier zijn vijf heerlijke recepten voor jou. Zoet, hartig of fruitig.  
 

Zoute popcorn met vegan karamelsaus

Soms is het gewoon even nodig: een heerlijk bakje popcorn. Je maakt het heel gemakkelijk zelf en het is nog leuk om te doen ook! Maar wat de popcorn helemaal afmaakt, is toch wel die heerlijke vegan karamelsaus. Gemaakt van maar twee ingrediënten, en echt heel lekker!

Zelfgemaakte popcorn maak je natuurlijk helemaal af met vegan karamelsaus, gemaakt van maar twee ingrediënten.

Aantal:

2 personen
 

Ingrediënten:

3 el olijfolie
50 g pofmaïs
100 ml kokosmelk
10 g kokosbloesemsuiker
1/4 tl himalayazout
 

Bereiding:

Doe de kokosmelk en de kokosbloesemsuiker in een steelpan. Zet het vuur aan, roer af en toe door en draai zacht zodra het mengsel kookt. Laat het dan zo’n 20-25 minuten inkoken, tot je een stroperige karamelsaus overhoudt. Als je van salted caramel houdt, kun je hier ook himalayazout doorheen doen. 

Gebruik voor het poffen van de popcorn een pan met deksel. Doe een laagje olijfolie in de pan. Zorg dat de bodem, na wat heen en weer schudden, geheel bedekt is. Voeg een dun laagje pofmaïs toe aan de pan. Zorg dat de bodem nét bedekt is, zodat de maïskorrels goed bedekt zijn met olie. Bestrooi met wat zout en doe het deksel op de pan.

Zet het vuur halfzacht zodra de maïs begint te poffen. Blijf de pan elke 10 seconden heen en weer schudden, zodat de korrels zich over de pan blijven verspreiden. Blijf dit doen totdat het poffen stopt. Zet het vuur af en laat het deksel nog even op de pan. Doe de popcorn in een bakje en maak het af met de karamelsaus. 

Bereidingswijze:

< 30 minuten
 
 

Paarse chiapudding met kokosmelk en amandelpasta

Dit is echt een recept dat je in de avond maakt, en in de ochtend lekker opsmikkelt. Het is makkelijk en snel, maar zit vol superfoods en lekkere ingrediënten. Eigenlijk is dit een variatie op het recept van Blij Suikervrij (maqui-smoothie). Bijna dezelfde ingrediënten, maar door de andere verhoudingen wordt het een totaal ander recept. Heel lekker!

Deze paarse chiapudding maak je heel gemakkelijk met de producten van TerraSana.

Aantal:

1 persoon
 

Ingrediënten:

25 g zwart chiazaad
200 ml amandelmelk
100 ml kokosmelk
1 el maquipoeder
1 el ahornsiroop
1 el witte amandelpasta
Vers fruit van het seizoen
 

Bereiding:

Meng de amandelmelk en het chiazaad in een mok. Laat dit zo’n 15 minuten weken. Roer af en toe goed door, anders plakt het chiazaad te veel aan elkaar. Doe vervolgens de kokosmelk en de ahornsiroop erbij en roer goed door.
 
Schep de 3-mix lichtjes door de pudding, zodat je een marmeren effect krijgt. Maak het af met vers fruit van het seizoen. Heerlijk in de ochtend of als tussendoortje.
 

Bereidingstijd:

10 minuten
 
 

Oosterse mungbonencurry met naan

Deze pittige curry is vol van smaak door de vele oosterse kruiden. Een heerlijk recept waar je gerust een paar dagen van kunt eten of met z’n vieren van kunt smullen. Geen tijd om de mungbonen te laten weken? Dat deden wij ook niet, zonder weken blijven de bonen ook beter heel!
 
Een heerlijk kruidige oosterse curry, met als hoofdingrediënt: Japanse mungbonen!

Aantal:

2-3 personen
 

Ingrediënten:

1 tl kokosolie
3 kleine rode uien, gesneden
4 teentjes knoflook, geperst
3 cm gember, geraspt
2 tl ras el hanout
3 tl garam masala
1 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder
4 tomaten, in stukjes
200 g mungbonen
400 ml water
300-400 ml kokosmelk
Sap van 1 sinaasappel
Verse koriander naar smaak
1 of 2 pakken naanbrood (naturel of met knoflook en kalonji)
 

Bereiding:

Laat de kokosolie smelten in een pan. Fruit de uien tot ze glazig zijn. Voeg dan de geperste knoflook en geraspte gember toe en roer een minuutje door. Doe de ras el hanout, de garam masala, het chili- en paprikapoeder erbij en bak nogmaals een minuut.

Doe de tomaten, de mungbonen, het water en de kokosmelk bij het uienmengsel. Laat het geheel zo’n 50 minuten koken met het deksel op de pan. Let op dat de bonen niet droogkoken, voeg eventueel tussendoor wat water toe. Voeg, als de mungbonen bijna gaar zijn, het sap van 1 sinaasappel toe. Snijd de koriander fijn en voeg dit naar smaak toe aan de curry.

Bak de naanbroden in 3-4 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 220°C.

Tip! Lekker met tzatziki, of maak zelf een dip van griekse yoghurt, dille en geraspte komkommer.
 

Bereidingstijd:

< 60-70 minuten
 

Choco-fudge met hazelnoten

Als je van chocolade houdt, is dit recept er echt één voor het lijstje. Het is een heerlijke zachte fudge met een lekkere notencrunch. Natuurlijk kun je het recept afwisselen met iedere andere noot en/of notenpasta.


Heerlijke blokjes chocoladefudge met hazelnootpasta en raw hazelnoten. Gemaakt met 72% cacao chocolade.

Aantal:

Ongeveer 16 blokjes


Ingrediënten:

200 g pure chocolade (72% cacao)
60 ml kokosmelk
50 g hazelnootpasta
2 el ahornsiroop graad C
Mespuntje vanillepoeder
75 g raw hazelnoten
himalayazout (Bodenschätze) naar smaak


Bereiding:

Breek de chocolade in blokjes. Hak de hazelnoten grof.
Houd ongeveer een derde van de gehakte hazelnoten apart.
Doe alle ingrediënten, behalve het zeezout, in een steelpan. Verwarm langzaam, terwijl je goed blijft roeren. Zodra alles gesmolten is, neem je de pan van het vuur.
Bedek een vierkant bakje van ongeveer 12x12 cm met bakpapier. Giet het chocolademengsel erin en bestrooi met de rest van de hazelnoten en zeezout naar smaak.
Laat geheel afkoelen in de koelkast. Bewaar het in de koelkast, dan is het het lekkerst!


Bereidingstijd:

< 10 minuten
 

 Aardbeien-kokos jelly met agar agar

Met agar agar kun je de leukste dingen maken. Het is een plantaardig bindmiddel waar je heel goed desserts mee op kunt stijven. Het is eigenlijk een zeewier (kanten) en bindt sterker dan gelatine. Een mooi, veganistisch alternatief!

Aardbeien-kokos jelly met agar agar

Aantal:

9 stukjes
 

Ingrediënten:

Voor de rode laag:
300 ml koud water
300 g aardbeien (of fruit naar keuze)
1 volle el agar agar
2 el kokosbloesemsuiker (meer of minder naar smaak)
 
Voor de witte laag:
150 ml water
100 ml kokosmelk
2 el kokosbloesemsuiker
1 kleine el agar agar
 
Kleine blaadjes munt
 

Bereiding:

Begin met de aardbeienlaag. Meng het water met de agar agar. Breng het vervolgens aan de kook en roer totdat je geen stukjes agar agar meer ziet. Houd eventueel wat aardbeien apart en snijd deze in stukjes. Pureer de rest van de aardbeien in een blender en voeg ze, samen met de kokosbloesemsuiker toe aan het agar agar mengsel. Roer nogmaals goed door en zet het vuur af.

Giet het aardbeienmengsel in een vierkante vorm, ovenschaal of bakje van 15x15 cm. Doe hier en daar een stukje aardbei in het mengsel. Laat afkoelen en opstijven in de koelkast. Beweegt het mengsel nauwelijks meer, dan kun je beginnen aan de tweede laag. Doe dit op dezelfde manier.  Roer de kokosmelk eerst goed door. Meng het water met de agar agar, breng aan de kook en voeg vervolgens de kokosmelk en kokosbloesemsuiker toe.

Pak een lepel en giet het kokosmengsel voorzichtig, via de bolle kant van de lepel, op het mengsel. Laat het minimaal een paar uur opstijven. Snijd in vierkante stukjes. Garneer met een klein blaadje munt.
 

Bereidingstijd:

15 min + wachttijd
 
 
 
 
 

terug