Brood zonder gist of zuurdesem, kan dat?
Kiembrood is echt iets bijzonders. Het is brood dat gemaakt wordt zónder gist of zuurdesem. Het is compact, vezelrijk en vooral heel voedzaam. Hoe we ons biologische kiembrood maken? Dat vertellen we je graag!

Dit zijn de nieuwe kiembroden van TerraSana: brood zonder gist of zuurdesem. Puur en voedzaam!

Essener brood

Kiembrood wordt ook wel Essener brood genoemd. Hoewel kiembrood nog niet zo bekend is in Nederland, is het al eeuwen oud. Vroeger maakten de ‘Esseners’ hun brood namelijk op deze manier.


Het productieproces van kiembrood

Voor het maken van kiembrood zijn meerdere dagen nodig. De eerste stap is het kiemen van de granen. Rogge-, tarwe- of speltkorrels worden gedurende 2-3 dagen in water gelegd om te kiemen. Omdat er met hele korrels gewerkt wordt, blijven de voedingsstoffen en vezels maximaal behouden. Na het kiemen wordt het geheel vermalen tot deeg. Dat wordt vervolgens op lage temperatuur in de oven gebakken (110°C-130°C). Daarna pasteuriseren we het brood op een temperatuur van 70-95°C. Dat maakt het kiembrood tot zo’n 8 maanden houdbaar.


Voedingswaarde

Kiembrood is erg stevig en compact. Een broodje van 10 bij 5 cm weegt maar liefst 400 gram. Dat maakt het brood gelijk ook supervoedzaam. Je hebt al snel aan 1 bescheiden plakje genoeg. Goed voor een eenvoudige en verantwoorde lunch of een krachtige oppepper na het sporten.


Verschil in structuur?

Kiembrood is geen gemakkelijk product. In welke mate het graan kiemt in de beginfase is erg afhankelijk van hoe de oogst geweest is. Natuurlijk streven we ernaar om zoveel mogelijk dezelfde kwaliteit te leveren, maar we krijgen per partij wisselende berichten over de structuur van de broodjes. Soms zijn ze heerlijk smeuïg en goed te snijden, andere keren zijn ze droger en brokkelen ze snel. Hoewel onze leverancier er alles aan doet om een constante kwaliteit te leveren, blijft het natuurlijk een biologisch natuurproduct. Dat betekent dat er altijd wat verschil zal zitten in de verschillende partijen. Meer weten? Klik hier.


Hoe is kiembrood op z’n allerlekkerst?

Weet je wat dit brood écht onweerstaanbaar maakt? Als ze de plakjes roostert in bijvoorbeeld een tostiapparaat. Het tilt de smaak naar een hoger niveau én de structuur blijft perfect behouden. Heerlijk als je er roomboter en kaas op doet. Ben je vegan? Dan zouden wij voor avocado met hennepzaad gaan, of mugi miso met cashewpasta. Meer een zoetekauw? Meng dan eens pindakaas met ahornsiroop en smeer het op je kiembroodje. Lekker zoet!

Hier lees je meer over de 6 soorten kiembrood. Let op: de kiembroodjes zijn nog maar nét binnen in nieuwe verpakking, dus wat je hier ziet, is nog de oude look.
Maar… dit is het kleurrijke nieuwe jasje. Zo vind je ze binnenkort in de biowinkel:
 
Yes, dit is de kleurrijke vernieuwde kiembroodlijn van TerraSana! Authentiek brood, gemaakt zonder gist of zuurdesem.
Heerlijk voedzame plakjes geroosterd kiembrood met zelfgemaakte hummus met pijnboompitten.
 Meer van onze producten zien? Volg ons op Instagram!
 

terug