Zeewier: overeenkomsten en verschillen
Het ene zeewier is het andere niet. Omdat de meeste mensen niet erg bekend zijn met de vele soorten zeewier, de verschillen in smaak en de toepassingen, zetten we alles voor je op een rijtje.
De smaak van goed zeewier
Een echte zeewiersmaak herken je gauw genoeg. Toch kan er behoorlijk veel verschil zitten in smaak. In al onze zeewieren proef je een zuivere, aromatische zeesmaak terug. Zo min mogelijk zilt, zo veel mogelijk van de typisch Japanse umamismaak én de smaak van de zee.
Overeenkomsten en verschillen
Behalve kombu komen al onze zeewieren uit de Ise-Shima baai in Japan. Kombu groeit het beste in een koud klimaat, vandaar dat dit in het noorden van Japan groeit en geoogst wordt: op Hokkaido. Daarnaast hebben de meeste zeewieren gemeen dat ze erg goed smaken met onze Japanse smaakmakers. Tamari, gembersiroop, ume su, sesamolie en mirin: ze complimenteren ieder soort. Er zit wel verschil in smaak, structuur en in de manier waarop je de soorten toepast. Een overzicht:
Hiziki |
|
Smaak | Sterk umami, echte zeewiersmaak |
Bite | Iets stevig |
Herkomst | Met de hand geoogst in de Ise-Shima baai, Japan |
Lekker met | Frisse of knapperige groenten of fruit als wortel of appel |
Misosoep | |
Japanse smaakmakers als tamari, ume su en gembersiroop | |
Weken/koken | 10 minuten weken, 15 minuten koken |
Overig | Wordt ook wel hijiki genoemd |
Hoog in vezels (47,2 g) | |
Nori |
|
Smaak | Zachte umamismaak, subtiele zeewiersmaak |
Bite | Knapperig |
Herkomst | Met de hand geoogst en verwerkt in de Ise-Shima baai, Japan |
Lekker met | Sushi |
Salades | |
Rijst- en noedelgerechten | |
Weken/koken | Kan zo gegeten worden, of geroosterd |
Overig | Verkrijgbaar in 4 soorten: snippers, aonori, ongeroosterd en sushinori. |
Arame |
|
Smaak | Mild, subtiele zeewiersmaak |
Bite | Zit tussen hiziki en wakame in. |
Herkomst | Met de hand geoogst in de Ise-Shima baai, Japan |
Lekker met | Frisse salades |
Japanse smaakmakers als shoyu, sesamolie, mirin | |
Rauwkostachtige groenten als rettich en wortel | |
Weken/koken | 5 minuten weektijd, 15 minuten kooktijd |
Overig | Wordt ook wel 'zeewier voor beginners' genoemd |
Ook in biologische variant! | |
Wakame |
|
Smaak | Licht umami, echte zeewiersmaak |
Bite | Iets glad, iets knapperig |
Herkomst | Met de hand geoogst in de Ise-Shima baai, Japan |
Lekker met | Zure ingrediënten (citroen of gepekelde komkommer) |
Misosoep | |
5 minuten weken, 1 minuut koken | |
Weken/koken | Ook verkrijgbaar: instant wakame |
Overig | Ook in biologische variant! |
Kombu |
|
Smaak | Umami |
Bite | Je eet kombu niet op, je gebruikt het als laurierblaadje |
Herkomst | Geplukt in Hokkaido, Japan |
Lekker met | Rijst |
Bonen | |
Bouillon / dashi | |
Weken/koken | Kook kombu met een gerecht mee |
Overig | Natuurlijke smaakversterker |
Hoog in jodium (230 mg) |
Ise-Shima
Vorig jaar bezochten we de ultraschone, beschermde Ise-Shima baai in Japan. Dit is de plek waar 's werelds beste zeewieren vandaan komen. Het was prachtig! We zagen met eigen ogen hoe het zeewier met de hand geoogst wordt en veelal in het wild groeit. Jij kunt met ons meekijken, want we hebben het voor je vastgelegd in een film:Recepten met zeewier
Wil je zelf aan de slag in de keuken, met zeewier? We hebben hier een paar verrassende gerechten voor je, en hier een mix van moderne en traditionele Japanse recepten. Aan de slag!