Spicy vegan sushi

Japans
Plantaardig sushi recept met de perfecte combi van spicy, zoet en zacht. Zo lekker kan vegan zijn! Wij gebruikten onze pickle pers om de wortel extra smaak te geven, maar het kan ook zonder de wortel te fermenteren.
Diner & lunchRijstgerecht30 minuten bereiden1 uur wachten
Delen:

Dit heb je nodig

Voor de vulling:
Wortels2-3
Zout1 tl
Sesamzaad zwart1 tl
Avocado1 kleine
Sushi gember8-10 stukjes
Chilivlokken1 tl

Chef

Ingrid Duifhuizen
Ingrid is in de eerste plaats communicatie-pro bij TerraSana. Ze besteedt eigenlijk al haar tijd aan (samen) eten, koken en denken aan eten. Receptontwikkeling en foodfotografie doet ze erbij.

Zo maak je het

  1. Begin met de pickle. Snijd de wortels julienne. Doe in de pickle pers, samen met het zout, de chilivlokken en het sesamzaad. Kneed het zout met je handen goed door de wortels. Doe het deksel op de pers en laat 1 tot 4 uur fermenteren.
  2. Kook de sushirijst in een pan met ruim kokend water in 15-20 minuten gaar. Giet af en doe terug in de pan.
  3. Voeg de genmai su toe en schep voorzichtig om. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Leg een vel nori met de glanzende kant naar beneden op je sushimatje. Bedek twee derde van het vel met een laagje sushirijst. Laat het bovenste deel horizontaal vrij.
  5. Snijd de avocado in plakjes. Leg in een horizontale lijn op de rijst, ongeveer in het midden. Doe hetzelfde met de sushi gember en een handje gepickelde wortel.
  6. Rol de sushi, inclusief sushimatje, van je af. Pak eventueel de onderkant van de rol en duw de zijkanten wat naar binnen, zodat je rol mooi strak wordt. Rol door tot alleen het bovenste stukje van het vel over is. Maak dit vochtig met wat water en plak de rol dicht.
  7. Snijd de rol doormidden met een scherp mes. Snijd de rest in plakjes.
  8. Dip in een beetje umepasta en/of shoyu of tamari.

Tip(s)

  • Je houdt wortelsalade over. Dat is nodig, want als je minder wortel gebruikt in de pickle pers, staat er niet genoeg druk op en fermenteert de groente minder goed. Gebruik je geen pickle pers? Laat de wortel dan even rusten in wat extra genmai su, een paar mespuntjes zout, de chilivlokken en het sesamzaad.