How it’s made. Vegan cookies in progress!

Onze nu al populaire vegan koekjes maken we gewoon in Nederland. We waren bij de allereerste productie. Hoe gaat dat nu eigenlijk in zo'n koekjesfabriek?
image
10 november 2020

Hij opent de deur met een brede lach. Ik sta in een klein fabriekje, wat eigenlijk meer op een hoge hal lijkt. Alles ziet er supernieuw en schoon uit. “Dat kan kloppen”, zegt de bakker trots, “we zitten hier nog maar 2 maanden. Kom, dan laat ik je zien hoe we jullie cookies maken. Mijn vrouw helpt mee.” Wat heerlijk. Hoe leuk is het om dit samen te doen?

Ambachtelijk

Het deeg staat al klaar. Het ziet er lekker homemade uit, zoals mijn eigen koekdeeg er ook vaak uitziet. De grote mixer draait kort met grote slagen. “Dat is om het deeg iets losser te maken. We doen dat zo meteen handmatig door de cookiemal heen. Nu nog een beetje provisorisch, maar die ambachtelijke feel is ook wel charmant, toch?” Kort daarop zien we de eerste cookies door de mal rollen. Ze komen netjes (en soms minder netjes) op grote bakplaten terecht. De bakker zet ze zelf in grote karren en rijdt ze naar de ovens.

Al 25 jaar glutenvrij en bio

Ondertussen vertelt hij enthousiast over het ontstaan van het TerraSana recept. “Ik bak al 40 jaar, waarvan al zeker 25 jaar biologisch en glutenvrij. Ik vind het een heerlijke sport om tot het perfecte koekje te komen.” Het is de allereerste keer dat dit bedrijf voor TerraSana produceert, dus ik heb de primeur. “Omdat dit een nieuw recept is, is het nu nog een beetje zoeken en experimenteren, maar dat is mijn vak en ik hou ervan.”

De oven piept. De bakker doet de deur open en de geur van verse koekjes komt ons tegemoet. Dat hij superervaren is, blijkt nu. Hij bekijkt de cookies kort met aandacht, draait ze even om, en besluit dat ze nog een minuutje nodig hebben. Gewoon op het oog, zonder te proeven. Als ik ze na het extra minuutje wel mag proeven, ben ik blij. Ze zijn goddelijk! De chocoladestukjes zijn lekker aanwezig, het koekje is crunchy, precies zoet genoeg, love it!

Van koekje tot bomvol zakje

Nadat de bakker wat getest heeft met het zakjessysteem en de belettering tot op de millimeter goed staat, gaan alle koekjes op een soort koekjesladder een verdeelsysteem in. Daar worden ze per handjevol koekjes naar beneden geschoten, rechtstreeks in het zakje. De bakkersvrouw vangt de zakjes op en pakt ze in. Ze zijn er een paar uur zoet mee, maar het plezier straalt er vanaf. Ik geniet mee, terwijl ik af en toe stiekem een koekje snoep. Gelukkig zijn dit zo ongeveer de gezondste koekjes die je kunt eten. Er zit geen rietsuiker in, geen melk, boter of ei, geen palmolie (alleen kokosolie) en geen soja. Wat wil je nog meer? De bakker zoet ze met kokosbloesemsiroop. Kokosbloesemsuiker heeft dezelfde glycemische waarde als yoghurt. Zo schiet mijn bloedsuikerspiegel ook niet direct door het dak. Prima ontbijt dit, zeg ik tegen mezelf.

Zien waarom je deze vegan cookies moet proberen? Check ze hier alle drie!

Filmpje kijken van ons bezoek?