Arame salade met gefermenteerde radijs en avocado

Japans

Heb je al maanden zeewier in je voorraadkast liggen, en weet je niet wat je ermee moet? Wat kun je doen met zeewier? Een goed zeewier recept is fijn om achter de hand te hebben. Deze zeewiersalade is gewoon een topmix van verschillend smaken en structuren. Zelfs als je geen enorme zeewierfan bent, is dit recept heel goed te doen. Door het romige van de avocado, het pittige van de gefermenteerde radijs en de combi van smaken in de dressing blendt de zeewier (arame in dit geval) helemaal in. Overigens zeggen ze niet voor niets dat arame hét zeewier voor beginners is. De smaak is niet zo zee-achtig als van sommige andere zeewieren, maar zéker heel umami.

BijgerechtSalade225 minuten bereiden1 uur weken
Delen:

Dit heb je nodig

Voor de pickle:
Radijsjes1 stronk
Zeezout (keltisch)4 g
Voor de salade:Shiitake koshin4 st.Arame4 g
Rode uien2 kleine
Geroosterde sesamolie2 el
Avocado1
Bosuitjes2

Chef

Ingrid Duifhuizen
Ingrid is brand manager bij TerraSana. Ze besteedt haar tijd het allerliefst aan eten. Koken, (samen) eten, schrijven en praten over eten. Receptontwikkeling en foodfotografie is een heerlijke on-the-side passie van haar.

Zo maak je het

  1. Snijd de radijsjes in flinterdunne plakjes. Doe in de pickle pers. Voeg het zout toe en knee het zachtjes door de radijsjes. Doe het deksel op de pers en laat een uurtje fermenteren.
  2. Laat ondertussen de shiitake weken in koud water. Laat de arame 10-15 minuten weken.
  3. Snijd de rode uien in ringen.
  4. Verhit de sesamolie in een koekenpan. Fruit de uien glazig. Giet de arame af en snijd de shiitakein plakjes. Voeg beide ingrediënten toe aan de uien en bak 3-5 minuten op zacht vuur.
  5. Snijd de avocado en bosuitjes in stukjes.
  6. Meng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje.
  7. Proef of de radijs op smaak is en giet het zoute vocht eruit. Meng alle ingrediënten en dienop.

Tip(s)

  • Door je eigen groente te fermenteren, verander je de smaak. Niet dat broccoli gaat smaken naar wortels, maar witte kool gaat wel echt een beetje op zuurkool lijken.