Vegan linzenburger met zoete aardappel

Diner & lunchVleesvervanger4 burgers
Delen:

Dit heb je nodig

Rode linzen100 g
Zoete aardappel1 grote
Knoflook2 grote
Rode ui1
Zout1 tl
Zwarte peper1 tl
Komijnzaad1 tl
Korianderzaad1 tl
Olijfolie1 el
Genmai miso1 tl
Hennepzaad2 el
Havermout50 g
Appel (Elstar)1 kleine
Kokosolie (geurloos)1 el
Speltbroodjes4
Voor de toppings:
Verse peterselie
Veldsla
Avocado
Tomaat

Zo maak je het

  1. Was en kook de linzen volgens de verpakking. De linzen koken stuk, dus gebruik zo min mogelijk water en zet het vuur niet te hoog. Giet de linzen af en laat afkoelen.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  3. Borstel de zoete aardappel schoon (niet schillen) en halveer. Leg de zoete aardappel samen met de knoflook en de ui in de schil in een ovenschaal en bestrooi met zout, peper, komijn, koriander en olijfolie.
  4. Pof ca. 40 minuten in de oven tot de aardappel helemaal zacht is. Laat de aardappel afkoelen en snijd in blokken.
  5. Duw de knoflook uit z’n jasje. Haal het taaie vel van de ui. Doe alle groenten samen met de gekookte linzen in een blender.
  6. Doe de miso in de ovenschaal en leng aan met 2 eetlepels kokend water. Roer goed door en schraap zo alle kruidenrestjes los. Voeg toe aan de groente.
  7. Pulseer tot alles goed gemengd is en een samenhangende massa vormt.
  8. Roer nu de hennepzaadjes, havermout, peterselie en appel door het mengsel. Laat het mengsel 10 minuten rusten, zodat de havermout en het hennepzaad vocht opnemen.
  9. Vorm vervolgens met je handen platte burgers of kleine ballen (voor in een salade!). Bak ze vervolgens met de kokosolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur in 5-10 minuten aan alle kanten goudbruin.
  10. Serveer op (zuurdesem)brood met sla, (gepureerde) avocado en tomaat.