Zaalouk - Marokkaanse dip van aubergine en tomaat

Glutenvrij
Keto
Vegan
Koolhydraatarm
Midden-Oosters

Zaalouk (of zaa'luk) is een superlekkere Marokkaanse spread, puree of dip. Traditioneel wordt deze spread gemaakt van geroosterde aubergine, gegrild op echt vuur. Vaak is ie lekker pittig, maar dat bepaal je natuurlijk zelf. Meestal eet je zaalouk met brood, maar je kunt het ook met crackers, naan, op piadina of pizza eten.

BijgerechtSaus, dip en dressing3-4 porties30 minuten bereiden
Delen:

Dit heb je nodig

Aubergine1
Tomaat1
Knoflook2 teentjes
Olijfolie3 el
Harissa1 tl
Komijn1 tl
Paprikapoeder1 tl
Pikante rode pepers3 st.Kalamata olijven naturel10
Cayennepeperoptioneel

Zo maak je het

  1. Snijd het groen van de aubergine en prik ‘m een aantal keer in met een vork. Zet het vuur van je gasfornuis aan. Leg de aubergine op het open vuur en brand ‘m aan alle kanten zwart, tot de binnenkant zacht is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. 
  2. De buitenkant is nu zwart. Schraap de huid eraf. Snijd het vlees van de aubergine eventueel nog wat fijner. 
  3. Snijd de tomaat in stukjes. Pers de knoflook.
  4. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Bak de knoflook op zacht vuur 1 minuutje.
  5. Voeg de tomaten- en auberginestukjes toe. Voeg de harissa, de komijn en het paprikapoeder toe en bak 2 minuten op middelhoog vuur. Prak de tomaten en aubergine ondertussen een beetje fijn.
  6. Snijd de pikante rode pepers in kleine stukjes en voeg toe.
  7. Zet het vuur zacht en laat nog 5-10 minuutjes zachtjes sudderen. Voeg evt. een scheutje water toe als het mengsel te droog wordt. 
  8. Ontpit de Kalamata olijven. Snijd ze in kleine stukjes en voeg op het laatste moment toe aan de spread. 

Tip(s)

  • Lekker met brood, pita of naan. 
  • Je kunt de aubergine ook grillen in de oven. Verwarm in dat geval de oven voor op 260 °C. Snijd de aubergine niet, maar prik het hier en daar in met een vork. Grill in ongeveer 45 minuten zacht in de oven.