Zomerse zaru soba met furikake

Japans

Zin in de zomer? Koel je lichaam lekker af met zaru soba, oftewel koude Japanse sobanoedels. Het is eigenlijk een noedelsalade met een heerlijk (dip)sausje van sojasaus, mirin en rijstazjin. In Japan lunchen ze heel veel met zaru soba, het liefst op een terrasje of in een sobashop. Door de lekkere toppings voeg je wat proteïne toe. Met een bord vol zaru soba, afgetopt met furikake en wasabi, waan je je helemaal in Japan. 

LunchNoodlegerecht1 portie10 minuten bereiden
Delen:

Chef

Ingrid Duifhuizen
Ingrid is brand manager bij TerraSana. Ze besteedt haar tijd het allerliefst aan eten. Koken, (samen) eten, schrijven en praten over eten. Receptontwikkeling en foodfotografie is een heerlijke on-the-side passie van haar.

Zo maak je het

  1. Kook de sobanoedels in 5-6 minuten gaar. Zorg ervoor dat ze al dente zijn. Spoel de gekookte noedels af onder koud stromend water om overtollig zetmeel te verwijderen en ze af te koelen. Laat ze uitlekken.
  2. Snijd ondertussen de bosui fijn. Knip een vel nori in flinterdunne reepjes. 
  3. Meng de shoyu, mirin, genmai su en ahornsiroop in je kommetje. Roer er wasabi doorheen als je daarvan houdt. Pro tip: wasabi maakt zaru soba helemaal af!
  4. Doe de afgekoelde soba in een bowl. Meng de saus met de noedels. Garneer de met bosui, sushi nori en furikake. Wil je zaru soba echt als een Japanner eten, gebruik dan eetstokjes en dip kleine beetjes soba in de saus. Serveer de saus in dat geval in een apart kommetje en voeg je bij elke hap garnering toe.

Tip(s)

  • Geen bosui in huis? Kies voor heel fijngesneden kool of spinazie, kiemgroente, bieslook of zelfs augurken.
  • Zaru soba is een traditioneel Japans noedelgerecht dat je in principe koud eet. Als je zaru soba écht op z’n Japans wilt eten, gebruik je de saus als een dipsaus.