Alles over Japans eten

Op deze speciale Japanpagina geven we je de volle 101. Het is een deep-dive in de Japanse eetcultuur, en een plek om mee te kijken in de keuken van onze Japanse producenten. Hier zie je dat consistente inspanning, engelengeduld en een lijst aan hoge eisen dé ingrediënten zijn voor een goed product.
image

Wat maakt de Japanse producten speciaal?

Mindful en traditioneel

Japanners besteden heel veel aandacht aan wat ze eten en hoe ze eten. Dit zie je terug in hoe ze bijvoorbeeld thee zetten, maar ook hoe ze hatcho miso of tamari maken. Het is voor onze Japanse producenten hartstikke normaal dat ze 365 dagen per jaar druk zijn met het doorroeren van shoyu. Of dat een miso-expert dágen doet over het opstapelen van de perfecte piramide van stenen, zodat het misomengsel tot op de gram nauwkeurig genoeg druk geeft voor de fermentatie. Bekijk de filmpjes, want je kijkt je ogen uit!

Pure kwaliteit

Alle 100 Japanse producten zijn puur. Bij ons zit er geen enkel overbodig ingrediënt in. Juist omdat veel producenten al generaties lang hetzelfde recept gebruiken, is alle puurheid intact gebleven. Dat is prachtig, want dat proef je echt terug!

Lokale producten

We zijn transparant over waar onze Japanse producten vandaan komen. In de video’s zie je precies hoe het er in Japan aan toegaat. In de kleine lokale productiehuizen is arbeid en afname een eerlijk proces. Daar kun je voor ieder TerraSana product op rekenen!

We kiezen met aandacht

Zoveel aandacht als onze producenten aan het maken van hun producten besteden, zoveel aandacht hebben wij besteed aan het samenstellen van ons Japanse assortiment.

Zien hoe onze producten gemaakt worden in Japan? Bekijk de video’s hieronder.

Wist je dat ...

... Japans een van de bekendste wereldkeukens is?
De Japanse keuken samen met de Italiaanse één van de bekendste ter wereld is. Sushi vind je namelijk, net als spaghetti over de hele wereld.
... een typisch Japanse maaltijd pickles bevat?
Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees. Voor het kruiden wordt gewoonlijk shoyu gebruikt, en bij rijst wordt vaak nori (gedroogd zeewier) gegeten.
... de inwoners van Japan erg oud kunnen worden?
Japanners staan bekend om hun blakende gezondheid, zelfs tot op hoge leeftijd. Voor velen is dit een mysterie en er wordt gedacht dat het goede eten het geheim zou kunnen zijn, net als de actieve levensstijl.
... slurpen in Japan juist beleefd is?
Het slurpen van noodles (ramen) is beleefd in Japan. Terwijl onze tafelmanieren hier neerkomen op zo geluidloos mogelijk eten, geef je in Japan met geslurp aan dat het je smaakt.
... eten 'on the go' not done is?
Buiten de deur eten is top, maar eten terwijl je on the go bent is flop. Eten is voor Japanners ook een blijk van waardering voor wie het bereid heeft. Daardoor is het respectloos om even snel onderweg iets te eten.
... wanneer je ergens goed in bent, het je nog geen meester maakt?
Om een sushikok te worden moet je jaren opgeleid worden. Sowieso mag je je in Japan niet zomaar kundig noemen in een vak. Het vergt vele jaren van training, expertise voor je mag zeggen dat je ergens een beetje (van keramieken tot aan sushichefs) kundig in bent.

How it's made! Check de video's om het met eigen ogen te zien

Zelf Japans koken? Zo doe je dat

Een boek vol met informatie over Japanse producten en met recepten als gyoza, donburi en sushi.

Japan newbie? Bekijk de meestgestelde vragen

Wat is umeboshi?
Ume is een Japanse vrucht die lijkt op een abrikoos of pruim. Ume is rauw niet eetbaar, daarom fermenteren we het zo'n 6-12 maanden. Daarna heeft umeboshi een sterke umami, zoute en zure smaak. Vrij heftig, maar wel lekker!
Is zeewier vegan?
Ja. Dit is misschien verwarrend omdat er wel vissen in de zee leven. Maar er worden geen dieren gebruikt of gedood voor het verbouwen en oogsten van zeewier.
Wat is het verschil tussen arrowroot en kuzu?
Arrowroot komt van het zetmeel van de pijlwortelplant, kuzu van de wortels van de kuzuplant. Het grootste verschil zit dus in de grondstof. De werking en de bindkracht is ongeveer hetzelfde. Arrowroot is goedkoper dan kuzu en komt in poeder. Kuzu is in Japan vooral populair om de gezondheidsvoordelen en komt in blokjes.
Wat is het verschil tussen shiitake donko en shiitake koshin?
Shiitake donko heeft een open hoed. De bovenkant is ronder en boller. Shiitake koshin heeft een gesloten hoed, waardoor de bovenkant platter is. Als je echt een fijnproever bent, zou je kunnen zeggen dat shiitake donko iets meer smaken opneemt uit je gerecht, maar het verschil is verwaarloosbaar.
Wat is het verschil tussen shoyu en tamari?
Shoyu maken we van gefermenteerde soja en tarwe. Tamari maken we alleen van gefermenteerde sojabonen en is glutenvrij. De fermentatie duurt in beide gevallen ongeveer een jaar. Toch is de smaak van tamari is iets krachtiger.
Wat is het verschil tussen agar-agar en gelatine?
Het grootste verschil is dat gelatine dierlijk is en agar-agar plantaardig. Daarnaast is het gebruik anders: gelatine gebruik je koud, agar-agar werkt alleen in warme vloeistoffen.

Lees hoe we miso, shoyu en kuzu maken

Wil je meer oosterse cuisines leren kennen? Reis ook naar andere hoeken van Azië