Basis-misobouillon voor fondue

Vegan
Japans

Ga je fonduen, bijvoorbeeld met kerst of oud en nieuw? Of wil je gewoon een recept voor een goede basisbouillon, om een flinke pan soep maken? Pro-tip: maak het zo umami mogelijk! Hoe je dat doet, zie je in dit vegan bouillon recept terug. Shiitake, kombu en miso bevatten het meest die lekkere umami smaak. Nadat de bouillon af is, kun je er natuurlijk een gevulde soep van maken, maar in Japan eten ze misosoep ook vaak heel eenvoudig. Een beetje bosui en wat zijden tofu is dan genoeg. Heel gemakkelijk, lekker en caloriearm!

VoorgerechtSoep2-4 porties15 minuten bereiden10 uur wachten
Delen:

Dit heb je nodig

Chef

Ingrid Duifhuizen
Ingrid is brand manager bij TerraSana. Ze besteedt haar tijd het allerliefst aan eten. Koken, (samen) eten, schrijven en praten over eten. Receptontwikkeling en foodfotografie is een heerlijke on-the-side passie van haar.

Zo maak je het

  1. Doe 1,5 liter water in een pan. Doe hier de shiitake en kombu in en laat minimaal een nacht (tot 24 uur) weken.
  2. Haal de stukken shiitake en kombu uit het water. Snijd de shiitake in kleine stukjes. Gooi de kombu weg.
  3. Snijd de ui zo fijn mogelijk. Smelt de kokosolie in een soeppan en fruit de ui 2 minuten. Pers de knoflook en rasp de gember. Voeg toe en bak 1-2 minuten.
  4. Blus af met het weekvocht (de dashi). Voeg de tamari toe en laat heel zachtjes 10 minuten sudderen.
  5. Maak een dun papje van de miso met wat water of de dashi. Zet het vuur uit. Roer de miso door de bouillon. Voeg naar smaak nog wat tamari of extra miso toe. Ga je fonduen, zorg dan dat de soep wat zouter is dan een gewone soep, zodat je hapjes echt smaak krijgen.
  6. Laat je favoriete groenten, tofu, tempeh of seitan gaar worden in de bouillon.
  7. Maak sushi of zeewiersalades voor een echt Japans diner!

Tip(s)

  • Wil je nog diepere smaken? Maak de bouillon dan een dag van tevoren en laat de misobouillon een nacht in de koelkast staan. 
  • Volgens de Japanse eetregels laat je miso het liefst zo min mogelijk koken. Daarom voeg je de miso op het laatst toe.
  • Wil je de bouillon ook een iets zoet smaakje geven, voeg dan gembersiroop toe.