Biologisch

Biologisch zit in ons DNA. We willen biologisch mainstream maken. Biologisch is voor iedereen, én de beste optie voor de planeet. Wil jij meer weten over biologisch eten, of weet je niet goed waarom je voor biologisch zou moeten kiezen? Hier vind je antwoorden op je vragen.

Wat is biologisch eten?
Biologisch eten is voeding dat is geproduceerd volgens strikte wettelijke voorschriften en normen voor biologische landbouw. Bij biologische landbouw worden geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of genetisch gemodificeerde organismen gebruikt. Er wordt veel meer gebruikgemaakt van wat de aarde ons geeft en onnatuurlijke ingrepen worden vermeden. Biologische producten worden vaak verbouwd met meer aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit en dierenwelzijn.
Wat zijn de voordelen van biologisch eten?
  1. Minder chemicaliën: Biologische producten bevatten doorgaans minder residuen van pesticiden en chemicaliën, waardoor ze mogelijk gezonder zijn voor de consument.
  2. Duurzaamheid: Biologische landbouwmethoden zijn milieuvriendelijker en verminderen de druk op het milieu door het gebruik van chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen te minimaliseren.
  3. Biodiversiteit en bodemgezondheid: Biologische landbouwmethoden richten zich op het behoud van de gezondheid van de bodem door organische stof aan de bodem toe te voegen, wat de bodemstructuur en het bodemleven verbetert. Een gezonde bodem herbergt diverse micro-organismen en insecten, wat op zijn beurt de diversiteit van het bodemecosysteem bevordert.
  4. Dierenwelzijn: Bij biologische veeteelt worden dieren vaak beter behandeld, met ruimere leefomstandigheden en aandacht voor hun natuurlijke gedrag.
  5. Gezondheid: Door biologische voeding te eten stel je je minder bloot aan pesticiden, herbiciden en synthetische toevoegingen. Hoewel niet definitief bewezen, suggereren sommige onderzoeken dat biologische producten mogelijk voedingsvoordelen hebben, zoals een hoger gehalte aan bepaalde voedingsstoffen.
  6. Lokaal en seizoensgebonden: Veel biologische boerderijen richten zich op de teelt van lokale en seizoensgebonden gewassen, wat het transport van voedsel over lange afstanden vermindert en de ecologische voetafdruk verkleint.
Hoe weet ik of een product biologisch is?

Biologische producten zijn herkenbaar aan het Europees biologisch keurmerk. Dit logo geeft aan dat het product voldoet aan de strenge wettelijke eisen voor biologische productie. Daarnaast kunnen producten labels zoals "biologisch", "organic", "bio", "eko" of "eco" dragen, maar ze moeten nog steeds voldoen aan de Europese biologische normen om deze labels te gebruiken.

 

Om te weten of een product biologisch is in Nederland specifiek, kun je kijken naar het SKAL-keurmerk. SKAL is een Nederlandse organisatie die verantwoordelijk is voor de controle en certificering van biologische producten en bedrijven. Producten met het SKAL-keurmerk zijn geproduceerd volgens strikte biologische normen en regelgeving. Dus als je dit keurmerk op een product ziet, kun je erop vertrouwen dat het biologisch is.

Is biologisch eten beter voor de natuur?
Ja, biologisch eten is over het algemeen beter voor de natuur. Biologische landbouwmethoden minimaliseren het gebruik van chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen, waardoor de bodem en het water minder worden vervuild. Bovendien bevorderen biologische boerderijen vaak de biodiversiteit en ondersteunen ze natuurlijke ecosystemen.
Waarom is biologisch eten duurder dan gewoon eten?
Biologisch eten is vaak duurder dan conventioneel geteeld voedsel. Dit komt doordat biologische landbouwmethoden arbeidsintensiever zijn, de opbrengst per hectare vaak lager is en er strengere normen gelden voor dierenwelzijn. De hogere kosten zie je terug in de prijs van biologische producten. Zo geven we een eerlijke prijs aan iedereen, van mens en boer tot dier en de natuur.
Is biologisch eten beter voor mijn gezondheid?
Meningen verschillen, maar als je het aan ons vraagt hebben bio producten ontzettend veel voordelen voor jouw gezondheid, ze bevatten in ieder geval minder residuen van pesticiden en chemicaliën. Doe vooral zelf onderzoek naar wat voor jou en je lichaam werkt en fijn voelt.