De Vietnamese keuken

De Vietnamese loempia of verse springroll (summerroll) kennen we allemaal. Flinterdunne rijstnoedels met julienne gesneden groenten in een rijstvel gerold of omhuld door een krokant jasje. Een lekkere snack die je dipt in een zoete of pittige saus. Ook pho, de Vietnamese noedelsoep doet waarschijnlijk een belletje rinkelen. Maar wat is nou typisch de Vietnamese keuken? Welke basisingrediënten kom je tegen in Vietnamese gerechten? Kun je Vietnamees ook vegan koken?  

Wat is typisch de Vietnamese keuken? 

Gerechten met verse groenten zijn typisch in de Vietnamese keuken. De groenten worden kort gekookt of gebakken daarna gemarineerd met lichte sauzen en geserveerd met rijst of noedels. Door het minimale bakken en de vele groenten ziet men de Vietnamese keuken als de gezondste van de Aziatische keukens.  

In Vietnamese gerechten wordt veel rijst gegeten. Rijst is dus echt een Vietnamese knaller. Maar een minder voorspelbaar ingrediënt in de Vietnamese keuken is de Franse baguette. Deze wordt ook met groenten en vlees gegeten in bijvoorbeeld bahn-mi. Qua smaak zijn Vietnamese gerechten subtieler dan bijvoorbeeld gerechten uit de Chinese keuken. Ook is Vietnamees eten vaak minder zout dan Chinees eten. Vietnamese marinades hebben soms een visachtige smaak. Een smaak die natuurlijk kenmerkend is en meteen karakter geeft aan wat je klaarmaakt.  

Vietnamees koken voor vegans  

Vietnamees eten en vegan gaan niet perse hand in hand. Hoewel groenten aan de basis liggen in Vietnamese gerechten wordt er ook veel gecombineerd met vis en vlees. Van varken tot aan catfish (meerval). Gelukkig voor vegans zijn Vietnamese gerechten met simpele tweaks vegan te maken. De Vietnamese pho bijvoorbeeld, kun je plantaardig maken door de kip(penbouillon) te vervangen door paddenstoelen(bouillon). Onder de paddenstoelenfamilie is met name shiitake is ideaal door de hartige en vlezige structuur en smaak. Deze paddenstoel wordt dan ook vaker in Aziatische gerechten gebruikt in bekende noedel- en rijstgerechten. 

In Vietnamese maaltijden worden vaak rauwe salades en verse kruidbladeren gegeten. Deze zitten vol vezels, mineralen en vitamines en zijn daarmee ideaal als basis voor lekkere plantaardig Vietnamees eten. Als je eet zoals in Vietnam smaakt je pho elke keer net weer anders. Zo breng je jouw soep op smaak met de gewenste hoeveelheid limoen, hoisin, pepertjes naar smaak en verse kruidbladeren die geven je pho weer een unieke smaak. 

Is de Vietnamese keuken iets voor jou? Probeer het uit met een van onze recepten hieronder.

Leer meer over andere Aziatische keukens