Vegan Indiase keuken

Wist je dat je nergens ter wereld zo goed vegan en vegetarisch kunt eten als in India? India heeft de meeste vegetariërs van alle landen. Er wordt bijna geen rundvlees gegeten in het land, omdat de koe in het hindoeïsme als heilig wordt beschouwd. Ook boeddhisten eten geen vlees. De Indiase keuken is natuurlijk het bekendst van de curry’s, maar ook dahl en naan zijn inmiddels goed bekend in Europa. 

Typisch Indiase gerechten

  • Curry. Meestal of basis van tomaten of kokosmelk. Denk aan aloo gobi, palak paneer, korma, tikka masala, madras, tandoori.
  • Dahl (dal of dhal). Linzencurry of linzensoep, gemaakt van rode, gele of zwarte linzen.
  • Biryani. Een rijstschotel met groenten, kruiden en soms noten en rozijnen.
  • Samosa. Driehoekjes van deeg, gevuld met gekruide aardappel, erwten en soms linzen.
  • Dosa. Dunne, knapperige pannenkoeken van rijst en linzen, vaak gevuld met aardappelcurry. 
  • Puri. Populaire streetfoodsnack van gepofte rijst, groente, kruiden en peper.

Naan of rijst? 

Eet je een lekkere curry in India, dan hoort daar naan (platbrood) of rijst bij. In het zuiden van India krijg je meestal rijst voorgeschoteld, in het noorden wordt veel meer naan gegeten. Naan is luchtig platbrood dat je lekker kunt scheuren en dippen in je curry of dahl. Naan kan je Indiase maaltijd van een 8 naar een 10 helpen. Superlekker! 

Chapati en paratha

Chapati is een platte, ronde wrap, gemaakt van volkoren tarwe. Het lijkt op roti, maar is wat platter. Chapati wordt traditioneel gezien boven het open vuur gehouden om het te laten ‘opblazen’.

Dan heb je nog paratha, een ander soort platbrood, vaak gevuld met aardappel, paneer (kaas) of groente. Paratha lijkt het meest op een dikke, zware, gevuld wrap. Heel lekker en voedzaam.

Hoe maak je zelf Indiase curry?

Maar wat als je nou thuis Indiaas wilt koken? De Indiase keuken je huis in wilt halen? Dan zijn heel veel verschillende soorten kruiden het sleutelwoord. Indiase curry’s zitten vol met kruiden en specerijen. Toch, als je thuis een Indiase curry wilt maken op de traditionele manier, dan ben je wel even bezig. Tomaten ontvellen, pureren en een lang sudderende curry waarin alle kruiden en specerijen op de perfecte manier samenkomen: dat is meestal geen kwestie van 10 minuten. 

Indiaas eten zonder tijd of kookskills

Heb je nou geen tijd om zelf aan de slag te gaan met de Indiase keuken? Of zijn je chef-skills niet helemaal on-point? Dan is een pot Indiase curry kopen natuurlijk altijd de makkelijke optie. Toch is het uitkijken geblazen als je een pot curry in de conventionele supermarkt koopt. In die potten zitten al gauw een hele reeks met ingrediënten die je niet in je eten wilt. Ben jij iemand die de ingrediënten op een pot altijd even checkt, omdat je zeker wilt weten dat een product puur is? We got you! Onze Indiase curry in pot is precies gemaakt op alle bewuste mensen die geven om wat ze in hun lichaam stoppen. Puur gemaakt, puur gesmaakt. Wat de smaak van deze Indiase curry’s zit ook hartstikke goed. Ontwikkeld en uitgebreid gekeurd door mensen uit de regio. Zo weet je zeker dat een korma curry écht een korma curry is. Of een madras en tikka masala écht Indiaas. 

Een pot Indiase curry kan dus ook heel lekker en authentiek zijn. Zorg maar dat je de goede potten te pakken krijgt!

Leer meer over andere Aziatische keukens