De Indonesische keuken

Puur Indonesisch koken voor beginners 

Gerechten uit Indonesië: als je eraan denkt loopt het water je al in de mond. Indonesisch zou je elke dag wel kunnen eten, want er zijn talloze (wereldberoemde) Indonesische gerechten. Maar hoe maak je zoiets thuis, zonder er een hele studie aan te wijden? Hoe maak je jouw Indische rijsttafel vegan en biologisch, zodat je weet dat de productie van de lekkere nasi goreng ook goed is geweest voor de aarde? Want dan smaakt je Indische gerecht toch net iets lekkerder.

Wat is het verschil tussen Indisch en Indonesisch?

Het verschil tussen Indisch en Indonesisch heeft alles met Nederland te maken. In Nederlands-Indië werden vroeger de lekkerste gerechten van alle Indonesische eilanden geserveerd als een groots diner. Omdat dit vooral werd gemaakt voor de Nederlanders en sommige van de gerechten ook een iets meer Westerse smaak kregen, noemen we dit de Indische rijsttafel.

Indische gerechten zijn dus Indonesische gerechten met Europese invloeden. Niet heel verwonderlijk dat de Indische rijsttafel in Nederland nog steeds geliefd is. Hij wordt nog altijd groots gekookt.  

De biologische Indische rijsttafel  

Een rijsttafel klaarmaken doet niet onder voor topsport in de keuken. Je maakt niet één Indonesisch gerecht, maar wel tien verschillende Indonesische hoofd- en bijgerechten. In Indonesië staan oma’s en tantes soms dagen in de keuken om alle typisch Indische gerechten klaar te maken. Uren achtereen marineren van vleesvervangers, snijden en inmaken van verse groenten voor een lange namiddag en avond genieten van goed eten met familie en vrienden. Reken bij een Indische rijsttafel op nasi (rijst) en nasi goreng (gebakken rijst) en bami goreng (gebakken noodles). De bijgerechten die je ernaast serveert zijn bijvoorbeeld ajam paniki, rendang, sajoer boontjes en saté. 

Kook je Indonesische gerechten vegan 

In Indonesië zijn ze koning van de bijgerechten. Van plantaardige Indische bijgerechten zoals tahoe en tempeh tot aan heerlijk gekruide groenten. Elke Indonesische ‘dish’ heeft weer een andere smaak, soms met kokos, soms een wat pittigere smaak of juist zuur. Sommige Indonesische groentegerechten heb je in een zoete én een pittige variant, denk aan boontjes. De alom bekende Indische nasi goreng of Indische bami goreng kun je zelf vegan klaarmaken met de juiste Indonesische bumbu. In de Indonesische boemboe van TerraSana zit geen trassi (garnalenpasta). Hierdoor is de Indonesische nasi goreng vegan en maak je een mooi begin aan je plantaardige rijsttafel.  

De beste Indonesische toppings  

Maar daarmee is jouw gerecht nog niet af. Indonesische toppings zijn eigenlijk zo lekker dat ze vaak ook als perfecte aanvulling bij andere gerechten fungeren. Gebakken uitjes geven een extra crisp aan wat je op tafel zet. Een even zo bekende zure topping is atjar tjampoer.  

Waag jij je vandaag aan vegan Indonesische bumbu nasi goreng met gebakken uitjes als topping? Laat je inspireren door de lekkere recepten hieronder!

Leer meer over andere Aziatische keukens