We care. Onze duurzame keuzes

Think positive. Als bedrijf kunnen we veel positieve impact maken. Wat wij doen voor een duurzame toekomst en een beter milieu? We beginnen bij zonnepanelen, biologisch en plantaardig eten. En we bouwen verder aan een duurzaam bedrijf!

We put the planet first. Proof positive.

Iedere keuze doet ertoe. Groot en klein. Daarom zorgen we dat we iedere keuze ethisch kunnen verantwoorden. En ja, duurzaamheid zit in ons bloed. Vanaf het prille begin (onofficieel zelfs al in 1979) kozen we heel bewust voor biologisch. In die tijd zeker geen mainstream keuze, maar wel één die dichtbij ons hart lag. Onze missie? Biologisch de normaalste zaak van de wereld maken. Oh, en natuurlijk positive eating verspreiden!

Positive eating is een kreet met meerdere lagen. Voor ons staat het voor samen genieten van puur eten, bewuste keuzes maken, en samen zorgen voor een duurzame toekomst.

Zonnepanelen op het dak

Duurzame energie was al vroeg top of mind. Toen we in 2009 begonnen met het produceren van onze eigen notenpasta, wilden we dat groen doen. Daarom installeerden we direct bij de opstart 20 zonnepanelen. Zo vingen we de productie duurzaam op met zonne-energie.

De zonnepanelen brengen 3 kW per uur op. De notenpastaproductie kost ook zo’n 3 kWh. We produceren de notenpasta dus CO2-neutraal. Toen we met de jaren meer gingen produceren, en in nieuwe, efficiëntere machines investeerden, moesten we opschalen. We gingen van 20 naar 40 zonnepanelen. Dit aantal vangt zo’n 20% van de totale energiebehoefte van TerraSana op. Dat is natuurlijk mooi, maar we willen meer. In 2021 werken we verder toe naar een klimaatneutraal beleid en investeren we opnieuw in duurzame (zonne-)energie.

solar panels terrasana

Temperature check

Koelen en verwarmen kan ook duurzaam. Zo gebruiken we een warmtepomp (koudwaterkoeling) om de productiemachines perfect op temperatuur te houden. De pomp haalt water uit de grachten rondom het pand en koelt de machineonderdelen met het koude water. Een veel betere optie dan een energieverslindende airconditioner!

De warmtepomp koelt én verwarmt. Doordat we de warmtepomp combineren met vloerverwarming, hoeven we niet veel te stoken. Deze twee zijn namelijk een superefficiënte combi. Wij blij, milieu blij!

Ook in het gebouw gebruiken we water om te koelen. De condensor met een waterreservoir van 750 liter koelt het water af tot 10 graden. Dit koude water koelt het magazijn en de productieruimte.

Maar er zijn meer creatieve manieren om de temperatuur efficiënt te reguleren. Zo heeft ons gebouw een plat dak, en dat zorgt normaliter voor meer hitte in de zomer (meer koelen) en meer kou in de winter (meer stoken). Isoleer je het dak met maar liefst 6 centimeter en verf je het dak wit? Dan scheelt dit maar liefst 3 graden!

Groene energie

Natuurlijk gebruiken we verder alleen groene energie. Hoewel ons gasverbruik heel beperkt is, compenseren we dit weer met CO2-certificaten.

Elektrisch rijden

Voor nieuwe medewerkers schaffen we geen gas- of dieselauto meer aan. Elektrische auto’s zijn een betere keuze, dus daar gaan we voor.

Samen voor minder plastic

Plastic? Daar willen we natuurlijk zo min mogelijk van in deze wereld gooien. Plastic vergaat nooit, het breekt alleen in kleinere stukjes: micro- en nanoplastics. Dit plastic komt allemaal in de lucht, de bodem en het (drink)water terecht. Wat wij doen aan de plastic soep? We verpakken zoveel mogelijk producten in duurzame, herbruikbare glazen potten. Ook zijn we in ieder geval overgestapt op composteerbare verpakkingen voor meer dan 100 van onze producten. Deze verpakkingen hebben bijna alle voordelen van plastic, maar het wordt gemaakt van recyclebaar en plantaardig materiaal (houtsnippers). Beter voor iedereen!

Voor een aantal producten is er helaas geen andere optie dan plastic, omdat de houdbaarheid van het product anders te drastisch afneemt en het dan niet meer te verkopen is. Maar voor veel andere producten is dit wel mogelijk, en dat scheelt toch zeker zo’n 20% aan plastic op het hele assortiment. In mei gaan we verder met de grote transformatie. We’re excited!

Duurzame etiketten

Ook de etiketten op potjes en zakjes zijn met de jaren milieuvriendelijker geworden. Inmiddels zijn de etiketten op alle potjes die we zelf produceren (o.a. notenpasta) gemakkelijk afwasbaar én lief voor het milieu. Het tegenstrijdige is dat deze 2 dingen vaak niet samengaan. Maar natuurlijk wil je onze glazen potten zoveel mogelijk hergebruiken, zonder gedoe!

Bpa-vrije producten

Onder plastic valt natuurlijk ook bpa (bisfenol A). De weekmaker die niemand in z’n eten wil. Bpa wordt gebruikt om plastic of blik elastisch te maken. Bij TerraSana gaan we hier al jaren bewust mee om. Daarom zijn al onze deksels vrij van bpa en pvc. En de blikken kokosmelk en pickle pers? Ook bpa-vrij.

Milieuvriendelijk wikkelfolie

Bij het vervoeren van de producten gebruiken we wikkelfolie om de dozen op de pallets bij elkaar te houden. Vroeger was dit van zwart plastic. Nu is het composteerbaar en transparant. Dat is top, want dat scheelt double trouble: plastic én inkt!

Impact met biologisch

De keuze die voor ons altijd op nummer 1 staat? We gaan alleen voor biologisch. Biologische landbouw heeft een groot positief effect op bodem, lucht en water. Grotere biodiversiteit, meer aandacht voor dierenwelzijn, en een gezondere landbouwbodem zijn de grootste voordelen van bio. Willen we de wereld leefbaar houden in de toekomst, dan is biologische landbouw één van de belangrijkste manieren om impact te maken. We werken natuurlijk het liefst samen met boeren die ook hart hebben voor biologisch. Zo weten we zeker dat je biologische producten koopt van de bovenste plank!

Meer lezen over biologisch en de impact op mens, dier en milieu? Klik hier.

Op weg naar 100% plantaardig

Introduceren we een nieuw product? Dan kiezen we altijd voor plantaardig. Op de vlees- en zuivelindustrie is een hoop aan te merken, en dan hebben we het echt niet alleen over dierenleed. Wist je dat vlees eten vervuilender is voor het milieu dan autorijden? Dat is best schrikken, maar eigenlijk ook positief nieuws. Want door een (kleine) aanpassing in lifestyle of beleid, en door zoveel mogelijk voor plantaardig te gaan, kunnen wij als bedrijf (maar ook jij als individu) grote positieve impact maken!

Bijna 98% van ons assortiment is al vegan. De overige 2% is iets lastiger te veganizen, maar we hebben een plan! Binnen 2 jaar verwachten we alternatieven gevonden te hebben voor de laatste paar producten.

Meer weten over onze vegan keuzes? Klik hier.

Anti-voedselverspilling

Een ander groot probleem dat we (weliswaar op kleinere schaal) aanpakken, is voedselverspilling. Zo hebben we heel bewust gekozen voor een relatief klein magazijn, waardoor we minder risico lopen op een teveel aan voorraad. Weggooien is zonde, toch? Mochten producten plotseling niet (meer) voldoen aan onze hoge kwaliteitseisen, of we kunnen het om een andere reden niet verkopen, dan zorgen we altijd dat ze op andere nuttige plekken terechtkomen. En ja, zelfs veevoer kan een optie zijn.

CO2-neutrale transport

We werken graag samen met bedrijven die net zo duurzaam denken als wij. Transporten laten we daarom doen door Rotra. Dit is in de transportwereld de koploper als het gaat om duurzaamheid. Ze vervoeren CO2-neutraal, en dat is best een prestatie!

Papier en karton

Als we buitenshuis boekjes of brochures laten printen, doen we dit op 100% gerecycled papier. Om de productie hiervan CO2-neutraal te maken, laten we als extraatje bij iedere bestelling minimaal 1 boom planten. Binnenshuis gebruiken we papier van Paperwise. Dit milieuvriendelijke papier maken ze van landbouwafval. ‘Wise with waste’, zoals ze dat zelf zeggen.

Did you know?

In 2020 brachten we het gewicht per kartonnen doos terug. Weet je hoeveel kilo karton we hier jaarlijks mee besparen? 2164 kg! Zo zie je maar dat alle beetjes helpen.

Certificeringen

Reguliere palmolie is voor veel mensen een no-go. Voor de productie van palmolie worden vaak bossen en veengronden ontbost, en dat is schadelijk voor onze planeet. Ook is er bij palmolieproductie vaak sprake van zware arbeidsomstandigheden. Bij duurzame palmolie is dit een heel ander verhaal. Maar hoe weet je of de palmolie in een product duurzaam is? Well, dan is het gecertificeerd met het RSPO-certificaat (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Dan weet je zeker dat er geen boom voor is gekapt en dat de palmolie op een duurzame manier is geproduceerd.

We hebben nog 3 producten met palmolie in ons assortiment: hazelnootwafels, honingwafels en confetti drop. We hebben voor deze producten toevallig al plannen om de receptuur om te gooien, dus dit gaat veranderen.  

Weten waarom je niet-duurzame palmolie wilt vermijden? Klik hier.

Afval

Afval scheiden is niet moeilijk. Daarom doen we dat zoveel mogelijk. Voor nu scheiden we 5 afvalstromen: plastic (PMD), karton & papier, glas, restafval en metaal. Het metaal laten we ophalen door een lokaal bedrijf in Leimuiden, dat gespecialiseerd is in het milieuverantwoord sorteren van ijzer en metalen. GFT scheiden we zelf. Composthopen van collega’s liggen er vol mee!

Goede doelen

Er zijn een aantal goede doelen waar we met heel ons hart aan geven. Producten die we niet meer verkopen, maar waar helemaal niets mis mee is, gaan direct door naar de Voedselbank. Daarnaast zijn we business angel van de Plastic Soup Foundation. Klik hier om te zien wat de PSF precies doet.

Lokaal sponsoren we een aantal sportclubs en (lifestyle) verenigingen. Zo hebben we bij een sociale werkplaats in de buurt voor een project pallets van TerraSana gebruikt om vogelhuisjes te bouwen.

Heb je vragen of ideeën over onze duurzame keuzes? Dat horen we graag!

Wat jij kunt doen om de wereld een beetje beter te maken? Klik hier.