Kruidige pindasaus met tamari

Glutenvrij
Vegan
Indonesisch
Pindasaus zelf maken doe je met 100% pindakaas en volvette kokosmelk. Want met pindasaus (satésaus) maak je je Indonesische maaltijd helemaal compleet. Door de kokosmelk is de saus heerlijk romig, door de chilipeper en de gembersiroop zit er een klein pitje en zoetje in. Een superlekkere, uitgebalanceerde pindasaus! Lekker met seitan of nasi goreng.
BijgerechtSaus, dip en dressing1 portie10 minuten bereiden
Delen:

Dit heb je nodig

Sjalotje1
Chilipeper1/2
Knoflook1 teentje
Gember1 cm
Kokosolie (geurloos)1 tl
Gembersiroop1 elPindakaas crunchy175 gTamari2 el
Bosuitje1
Haverdrankoptioneel
Kokosmelk light200 ml

Keukenspullen

Gemberrasp

Chef

Amber Albarda
Amber is bekende health coach en moeder van 3. Ze is auteur van een aantal populaire kookboeken en heeft een holistische visie op voeding en de mens. Check amberalbarda.nl

Zo maak je het

  1. Snijd het sjalotje en de chilipeper heel fijn. Pers de knoflook. Rasp de gember. Tip: je kunt ook alles tegelijk in een kleine keukenmachine doen, zodat het grove pulp wordt.
  2. Doe de kokosolie in een koekenpan en fruit het sjalotje, de knoflook, de gember en de chilipeper ca. 2 minuten op middelhoog vuur. Zet het vuur laag en voeg de gembersiroop toe. Laat een minuutje karamelliseren.
  3. Roer de pindakaas los met de tamari en een paar eetlepels kokosmelk. (Alles in de blender doen gaat nog sneller!) Doe het pindakaasmengsel in de pan bij de gefruite groente en voeg beetje voor beetje de kokosmelk toe. Roer goed door met een garde zodat er geen klontjes ontstaan.
  4. Laat de saus niet koken, maar zet het vuur uit zodra de saus glad is en alles warm is.
  5. Is de saus te dik, voeg dan wat plantaardige melk toe.
  6. Snijd het bosuitje fijn en garneer de saus hiermee.

Tip(s)

  • Lekker met bami (van soba) of nasi met seitan. Ook lekker met gadogado (een Indonesisch groentegerecht).