Nasi goreng (Indonesische gebakken rijst)

Glutenvrij
Vegan
Indonesisch
Wat is nasi goreng? Letterlijk betekent het gebakken rijst. Dit is het populairste maaltje uit de Indonesische keuken. Gebakken rijst met kruiden (door de die heerlijke vegan boemboe!) en groente. Wil je een Indonesische rijsttafel maken? Dan kan nasi goreng niet ontbreken. Oh, en vergeet zeker de gebakken uitjes en pindasaus niet, want die maken deze vegan nasi helemaal af!
DinerRijstgerecht4 porties25 minuten bereiden
Delen:

Dit heb je nodig

Voor de nasiBasmati rijst wit300 g
Ui1 grote
Prei1 kleine
Spitskool150 g
Wortel1 grote
Knoflook3 teentjes
Kokosolie (geurloos)1 elIndonesische bumbu1 pot
Rode chilipeper1 st.
Taugé100 g
Indonesische ketjap manis3 el
Voor de garnering:Indonesische gebakken uitjesnaar smaak
Sambal oeleknaar smaak

Chef

Sebastiaan Krouwel
Sebastiaan kookt graag en veel voor vrienden en zijn gezin. Hij kookt op gevoel én met gevoel, en dat zie in zijn recepten terug!

Zo maak je het

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
  2. Snijd alle knoflook, chilipeper en groente (heel) fijn. 
  3. Doe een eetlepel kokosolie in een grote koekenpan. Bak de uien 2-3 minuten. Voeg de rest van de groente toe, samen met de knoflook en chilipeper. Bak op middelhoog tot hoog vuur.
  4. Als de groente na een minuut of 5 geslonken is, voeg je het potje bumbu toe. Bak nogmaals 3-5 minuten op laag vuur. 
  5. Maak ondertussen de pindasaus. Pers de knoflook. Doe alle vier de ingrediënten in een steelpan en roer tot de saus de juiste consistentie heeft. Zet het vuur niet te hoog, want dan kookt het snel in. 
  6. Giet de rijst af en voeg toe aan de groente. Roer goed door. Voeg de ketjap toe en de taugé, bak nog heel even op middelhoog vuur en zet het vuur uit. 
  7. Doe de nasi goreng op een bord. Giet de pindasaus over de nasi. Top af met gebakken uitjes. 
  8. Houd je van pittig? Sambal hoort echt bij nasi, dus voeg pittigheid naar smaak toe!

In 30 seconden zien hoe je deze nasi goreng maakt? Bekijk de nasi goreng kookvideo hier.

Tip(s)

  • Serveer met met linzenchips of vegan kroepoek.
  • Als je voor een minder vette pindasaus wilt gaan kun je de kokosmelk vervangen door water.
  • Heb je geen haast en wil je het echt op z’n Indonesisch doen? Zorg dan dat de rijst koud is zodra je die toevoegt aan de groente. Afhankelijk van welke rijstsoort je gebruikt, gaat de rijstkorrel anders snel stuk bij het omscheppen. Maak de rijst dan een dag van tevoren klaar of spoel goed af met koud water, voor je het meebakt met de groente.