Quinoa-risotto met shiitake en boerenkool

Vegan
Eiwitrijk
Japans
Risotto maken met quinoa? Dat maakt je leven pas echt gemakkelijk. Een simpel risotto recept met veel eiwitrijke ingrediënten, zoals quinoa, shiitake en hatcho miso. Ben je niet zo'n fan van boerenkool, vervang die dan door spinazie of spitskool.
DinerRijstgerecht2 porties30 minuten bereiden8 uur weken
Delen:

Dit heb je nodig

Voor de basis:Quinoa wit150 gHatcho miso1 el
Ui1
Tamari3 el
Verse gember2 cm
Knoflook1 teentje
Boerenkool200 g

Chef

Ingrid Duifhuizen
Ingrid is brand manager bij TerraSana. Ze besteedt haar tijd het allerliefst aan eten. Koken, (samen) eten, schrijven en praten over eten. Receptontwikkeling en foodfotografie is een heerlijke on-the-side passie van haar.

Zo maak je het

  1. Maak dashi door de kombu en shiitake te mengen met 1 liter koud water. Laat 8-20 uur wellen in de koelkast.
  2. Haal de kombu uit de dashi. Dit eet je niet op. Snijd de shiitake in kleine stukjes.
  3. Snipper de ui. Doe een eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg de quinoa toe en bak 1 minuut mee. 
  4. Voeg vervolgens beetje bij beetje zo'n 500 ml dashi toe, tot het vocht goed is opgenomen en de quinoa gaar is. Voeg de laatste 2 minuten de shiitake toe. Blijf ondertussen goed doorroeren. Dit duurt 12-15 minuten. 
  5. Rasp de gember. Pers de knoflook. Meng dit in een schaaltje met de hatcho miso, teriyaki (of tamari), gemberpuree en 50 ml dashi. Voeg 2/3 van dit mengsel toe aan de quinoa en roer door. 
  6. Doe een eetlepel olijfolie in een andere grote koekenpan en bak de boerenkool 3-5 minuten, samen met de rest van het misomengsel. 
  7. Rooster de zaden in een droge koekenpan, tot ze beginnen te geuren.
  8. Dien de borden op met de quinoa-risotto en maak af met de miso-boerenkool en geroosterde zaden.
     

Tip(s)

  • Gebruik de rest van de dashi als bouillon in een (miso)soep!