Hoe wordt amazake gemaakt? Kijkje achter de schermen in Japan!

Japanners zijn sterren in het creëren van unieke smaken. Amazake is daar absoluut een voorbeeld van!
image
17 juni 2022

Amazake is een natuurlijk zoetmiddel, maar het is ook geschikt om melk of boter te vervangen. Heel bijzonder, want amazake bestaat eigenlijk alleen uit gefermenteerde rijst of gierst, koji en water. Door een uitgebreid fermentatieproces ontstaat een zoete, dikke, romige crème. Lactosevrij én glutenvrij!

Hoe wordt amazake gemaakt?

Amazake wordt gemaakt van gepolijste rijst. Alleen het polijsten van de rijst duurt al uren voor onze Japanse makers. Hoe zorgvuldiger ze de rijst polijsten, hoe lekkerder de amazake wordt. Daarna koken ze de rijst en voegen ze koji toe, een fermentatiestarter. Dan begint een driedaags proces van fermentatie, in een speciale, vochtige fermentatiekamer. Iedere dag scheppen de makers het mengsel om, met de hand. Dan stomen ze de bruine rijst, mengen ze het met het koji-mengsel en gaat het de warmtecel in. Daarna gaat het sneller dan je zou verwachten, want binnen 24 uur is de rijst voor een deel omgezet in suikers. Wat overblijft, is een zoete, crèmekleurige saus. Een Japans zoetmiddel om mee te bakken of suiker mee te vervangen. 

Bekijk in het filmpje hoe onze Japanse leverancier amazake maakt:

Je koopt amazake in 3 soorten:

  1. Rijst, deels gepolijst (in zakje) – zoetste van de 3
  2. Bruine rijst (in pot)
  3. Gierst (in pot) – minst zoet van de 3