Wat is miso en wat kun je ermee? + receptideeën!

Ken jij de verschillen tussen de 4 soorten misopasta? We vergelijken ze voor je, dus na het lezen van dit artikel zeker wel!
21 april 2022

Wat is miso?

Oké, eerst een beetje theorie. Miso is een gefermenteerde sojapasta uit Japan. Het ziet eruit als een dikke spread. Miso bestaat uit sojabonen, soms aangevuld met bruine rijst, witte rijst of gerst. Door deze basisingrediënten te mengen met koji (een goede schimmel) wordt een fermentatieproces in gang gezet. Zo ontstaat in een aantal weken of tientallen maanden een bruine brij, die miso heet. Hoe donkerder de kleur van de miso, hoe langer de fermentatie heeft geduurd en hoe sterker de smaak.

Mugi miso TerraSana

Traditioneel recept = authentieke smaak!

Onze miso wordt al generaties lang op traditionele wijze gemaakt in Japan. Versnellen van het productie- of fermentatieproces doen Japanners niet aan. Sterker nog, dat is echt uit den boze. Miso heeft de tijd nodig om te kunnen rijpen en zo die superverfijnde smaak te ontwikkelen. Want die smaak, die is echt bijzonder! Als je bekend bent met de Japanse keuken, herken je de umami smaak er sterk in. En je weet dat umami Japans is voor ‘heerlijk’, hè?

Hoe gebruik je miso?

Miso werkt bijna verslavend. Heb je eenmaal door wat je er allemaal mee kunt, dan doe je al gauw overal miso doorheen. Het geeft smaak en is een supergoede vervanging voor het vaak chemische bouillonblokje. Miso is vegan, net als 99% van onze andere Japanse producten. Behalve de miso met gerst zijn alle soorten glutenvrij. 

De verschillen in één oogopslag

 

Fermentatie

Basis

Smaak

Structuur

Glutenvrij?

Hatcho miso

Min. 24 mnd

Sojabonen

Zeer krachtig

Stevig

Ja

Genmai miso

Min. 18 mnd

Sojabonen en bruine rijst

Gemiddeld krachtig

Smeuïg

Ja

Mugi miso

Min. 18 mnd

Sojabonen en gerst

Krachtig

Smeuïg

Nee

Shiro miso

2-6 wkn

Rijst en sojabonen

Mild

Iets stevig

Evt. sporen van

Mugi en genmai miso lijken in smaak het meest op elkaar. Mugi miso is heel iets zouter van smaak en iets moutachtiger misschien. Je ontdekt vanzelf welke jouw voorkeur heeft.

Is miso gepasteuriseerd?

Hatcho miso fermenteert minimaal 2 jaar. Dit is zó extreem lang, dat pasteurisatie niet nodig is. Dat geldt eigenlijk ook voor genmai en mugi miso in glazen pot. Die fermenteren zo’n 18 maanden.

Zit de miso in zakjes? Dan pasteuriseren we de sojapasta wél. Doen we dat niet, dan ‘groeit’ de miso uit de verpakking en gaat de verpakking bol staan. Pure noodzaak, dus!

Recepten met misopasta

Lekker met hatcho miso:

  1. Broodbeleg: meng 3 eetlepels pindakaas met 1-2 tl hatcho miso.
  2. Smaakmaker in (vegetarische) stoof- en wokgerechten: in combinatie met tamari of teriyaki

Lekker met genmai miso:

  1. Broodbeleg of dip: genmai miso met amandelpasta
  2. Misosoep: bak knoflook, gember, chilipeper en groente naar keuze kort in een pan en voeg water toe. Voeg op het laatst de miso toe, samen met een scheutje tamari. Zo blijft de kracht van de miso zoveel mogelijk behouden!

Lekker met mugi miso:

  1. Misosoep
  2. Marinade voor groente-, vis of vlees: smeer aubergine of maïskolf in met miso, of marineer kip of tofu met miso, sesamolie, genmai su, chili en knoflook.

Lekker met shiro miso:

  1. Zoete gerechten: ijs of in ‘glazuur’ voor cake
  2. Granola: marineer havervlokken en noten met een mix van miso, tahin en ahornsiroop

Check meer recepten op Instagram