Mungbonencurry

Japans

Curry maken met pure ingrediënten? Dat is niet moeilijk als je miso in huis hebt. Oh, en curcuma ginger latte natuurlijk. Want daar zitten precies de goede kruiden en specerijen in die in een goede curry horen.

DinerCurry4 porties1 uur 20 minuten bereiden
Delen:

Dit heb je nodig

Uien2 middelgrote
Wortels3
Gember3 cm
Knoflook3 teentjes
Curcuma latte ginger1 elSake junmai4 elTamari4 elMungbonen200 g
Tomatenblokjes1 blik
Hatcho miso1 el
Water350 ml
Kokosmelk puur200 ml
Citroensap 1
Sushirijst250 g

Zo maak je het

  1. Snijd de uien. Doe 2 el kokosolie in een grote koekenpan en bak de uien op zacht vuur glazig (ca. 5 minuten).
  2. Snijd de wortels, rasp de gember en pers de knoflook. Voeg toe aan de uien en bak 2 minuten mee.
  3. Voeg de curcuma ginger latte toe en bak een minuutje mee.
  4. Blus af met de sake. Voeg de tamari toe.
  5. Los de miso op in heet water.
  6. Voeg de mungbonen, de rest van het water, de kokosmelk, de tomatensblokjes en het misopapje toe aan de pan.
  7. Laat de mungbonen minimaal een uur zachtjes sudderen. Hoe lang het duurt voor de bonen zacht zijn, hangt deels af van hoe oud de bonen zijn. Proef regel­matig, tot de bonen gaar zijn. Mungbo­nen blijven wel vrij stevig.
  8. Voeg op het laatst de citroensap toe.
  9. Kook ondertussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  10. Serveer in 3-4 bowls. Garneer eventueel met verse koriander.

Tip(s)

  • Is de curry te nat? Maak dan een papje van een paar eetlepels water en een eetlepel arrowroot en voeg dit toe aan de curry.
  • Ook lekker met naan in plaats van rijst.
  • Je kunt de sake ook weglaten of vervangen door mirin of genmai su.
  • Hatcho miso is the krachtigste miso, maar deze curry werkt ook goed met mugi of genmai miso!