Ochazuke: rijstsoep met theebouillon

Japans
Ochazuke is een bowl met rijst, overgoten met groene thee. In Japan is het vooral bedoeld als hapje tussendoor, maar je kunt het zeker als lunch of lichte avondmaaltijd eten. Het is een manier om overgebleven rijst van de vorige dag tóch nog te gebruiken. Een puur recept voor ochazuke. Boordevol met smaken!
SnackHartige snack120 minuten bereiden
Delen:

Chef

Ingrid Duifhuizen
Ingrid is brand manager bij TerraSana. Ze besteedt haar tijd het allerliefst aan eten. Koken, (samen) eten, schrijven en praten over eten. Receptontwikkeling en foodfotografie is een heerlijke on-the-side passie van haar.

Zo maak je het

  1. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.
  2. Verwarm het water tot 75 °C. Doe de thee in een zeefje en laat 5 minuten in het hete water trekken. Voeg een scheutje sojasaus toe aan de thee.
  3. Doe de Japanse zoutjes in een vijzel en crush ze met een houten stamper in kleine stukjes.
  4. Vouw de sushi nori een paar keer dubbel in de lengte en knip of snijd in flinterdunne reepjes.
  5. Doe de sushirijst in een kom. Top met de zoutjes, geknipte nori, aonori, sesamzaad en een umeboshi.
  6. Giet de thee op de rijst, tot het in een badje ligt. Breng evt. extra op smaak met sojasaus.