Tofu van tahin (goma dofu)

Glutenvrij
Vegan
Pindavrij
Japans
Als vegan eet je misschien best vaak tofu. Wil je even iets anders dan tofu, of eet je liever niet te veel soja? Dan is dit een lekker recept voor jou! Goma dofu klinkt als een zachte tofu, en dat is het ook. Een Japanse vleesvervanger die je maakt van sesam (tahin) en het bindmiddel kuzu. Een lekker en gezond alternatief voor tofu!
BijgerechtVleesvervanger2 porties5 minuten bereiden4 uur wachten1 uur weken
Delen:

Dit heb je nodig

Voor de dashi:Shiitake koshin1 st.Kombu1/2 strip
Water400 ml

Chef

Ingrid Duifhuizen
Ingrid is in de eerste plaats communicatie-pro bij TerraSana. Ze besteedt eigenlijk al haar tijd aan (samen) eten, koken en denken aan eten. Receptontwikkeling en foodfotografie doet ze erbij.

Zo maak je het

  1. Maak van tevoren de dashi. Doe de shiitake, de kombu en het water in een kom. Zet een nachtje in de koelkast. Geen tijd? Laat het dan minimaal een uur weken.
  2. Meng de kuzu in een apart schaaltje met een klein beetje vocht van de dashi, zodat de kuzublokjes oplossen.
  3. Doe het vocht van de dashi en de tahin in de blender en meng.
  4. Doe in een steelpan en breng aan de kook. Roer goed door en voeg, terwijl je blijft roeren, de kuzu toe. Zet het vuur zacht, blijf 3 minuten roeren en zet dan het vuur uit.
  5. Roer af en toe nog even door om klontjes te voorkomen.
  6. Doe het mengsel in kommetjes of een bakje en laat het in de koelkast afkoelen.
  7. Snijd er bij het serveren plakken of punten van.
  8. Giet er een scheutje shoyu of tamari overheen en maak evt. af met een puntje wasabi.
  9. Lekker in ramen of misosoep, door salade of als vervanging voor tofu.

Tip(s)

  • Dashi kun je ook vervangen door water, dan mis je net dat beetje umami in de tofu. Maar mocht je echt geen tijd hebben, dan kan dat ook. Vervang door een minibeetje extra tamari.