Vegan Vietnamese springrolls met hoisin dipsaus

Glutenvrij
Vegan
Vietnamees

Deze vegan Vietnamese springrolls (je zou ze ook summerrolls of verse springrolls kunnen noemen) zijn echt top-of-the-bill. Je hoeft alleen de groente en tofu maar in reepjes te snijden, rijstnoodles te koken en de ingrediënten voor het sausje te mengen. Zo heb je in max 20 minuten een overdadige lunch vol met groente of een volwaardig diner. In dit vegan recept komen echt alle smaken en structuren terug, en dat maakt deze Vietnamese springrolls goddelijk! Wat overigens echt een pro-tip is bij het maken van summerrolls: dompel de vellen niet te lang onder in water, maar spoel ze af onder de kraan en wacht niet tot het vel zacht is, maar leg het nog redelijk hard op de plank om het rijstvel verder te vullen. Anders gaat het vel aan elkaar plakken en kijg je geen mooie, strakke rol meer.

Diner & lunchWraps8 rollen30 minuten bereiden
Delen:

Dit heb je nodig

Voor de basis:Rijstpapier6 vellen
Komkommer10 cm
Avocado1
Thaise rijstnoodles50 g
Gerookte tofu120 g
Wortels2
Indonesische gebakken uitjesoptioneel
Voor de dip:Pindakaas fijn1 elTamari2 elAhornsiroop graad C1 elGeroosterde sesamolie1 el
Limoensap1 el
Knoflookpoeder1/4 tl
Chilipepernaar smaak

Chef

Ingrid Duifhuizen
Ingrid is brand manager bij TerraSana. Ze besteedt haar tijd het allerliefst aan eten. Koken, (samen) eten, schrijven en praten over eten. Receptontwikkeling en foodfotografie is een heerlijke on-the-side passie van haar.

Zo maak je het

  1. Kook de Thaise rijstnoodles in 3-4 minuten gaar. 
  2. Giet af en spoel af met koud water. 
  3. Meng alle ingrediënten voor de hoisinsaus in een bakje.
  4. Snijd de komkommer en wortel in stukken van 10 cm. Snijd ze julienne. Snijd de gerookte tofu en avocado in reepjes. 
  5. Houd een vel rijstpapier 5 tot maximaal 10 seconden onder de kraan. Leg op een plank. Het vel moet niet te zacht zijn, dat wordt het zometeen vanzelf. 
  6. Leg een klein handje van de noodles, groente, tofu en basilicum op het rijstvel en rol tot ongeveer een derde. Vouw dan de zijkanten naar binnen en  rol tot een strakke rol. 
  7. Snijd de rolletjes doormidden en dip in de hoisinsaus. Bestrooi eventueel met gebakken uitjes en zwart sesamzaad.

Tip(s)

  • Even geen tijd om de saus te maken? Dip de Vietnamese springrolls in een sweet-chili sausje.
  • Gerookte tofu is een superhandige keuze, want dit is zo lekker, dat je het zonder te bakken op kunt eten. Je moet er wel even voor naar de biowinkel, want daar is de gerookte tofu echt het lekkerst!