De waarheid over raw cacao

Hoe groeit cacao? Hoe komt het van de boom in het potje cacao? Hoe bewaar je cacao? En waarschijnlijk de meest prangende vraag: waarom is raw cacao niet zoet?
image
3 juni 2022

Cacao heeft op veel mensen een bijzondere uitwerking. We worden er blij van! In reguliere chocolade vind je echter een hoop geraffineerde suikers, melk en hulpstoffen. Wil je cacao in zijn puurste vorm? Dan is raw cacao een goede optie. Smaakt helemaal naar chocola, maar bevat 0% toevoegingen. Ook geen suiker. Raw cacao is dan ook niet zoet!

Cacao = goddelijk voedsel!

De Latijnse naam voor cacao is ‘theobroma’, oftewel voedsel van de goden. Met dit goddelijke voedsel kun je heerlijke dingen doen. Cacaonibs geven je ontbijt of baksel een heerlijke bite. Cacaopoeder geeft je cake, taart, koekje of brood een pure chocoladesmaak. Cacaobonen maal je met een vijzel of in een goede blender. Zo gebruik je óók de voedingsstoffen uit de schil. Met raw cacao ervaar je dus alle voordelen van chocola, zónder suiker te eten!

Hoe maken we raw cacao?

Van boom tot boon

Een cacaoboom produceert cacaovruchten (duh). Ieder jaar zo’n 30-40. De vruchten lijken op langwerpige papaja’s of meloenen. In iedere vrucht zitten zo’n 20-50 bonen, die zijn ingekapseld door lichtbruine pulp. Die pulp verwijdert de boer na de oogst. Wat overblijft, zijn ‘rauwe’ cacaobonen. Op dit punt bestaan deze voor 65% uit water. Om ze eetbaar te maken, moeten ze eerst een paar dagen fermenteren. In dit proces ontstaat die klassieke cacaogeur en –smaak. Daarna gaan ze de tropische zon in. Daar drogen ze in tot ze nog maar voor 5% uit water bestaan.  

Van boon tot poeder

Oké, dat was de cacaoboon. Hoe maken ze cacaonibs en cacaopoeder? Ze ontdoen de bonen eerst van hun velletje door ze open te breken en te zeven. Zo blijven de nibs over. Die malen ze met behulp van steen in 10-12 uur tot een ultrafijne pasta. Die pasta gaat door een zeef, zodat de cacao en boter van elkaar scheiden. Dan gaat de cacao nogmaals door een zeef, zodat er een poeder ontstaat. Snap je nu waarom cacaobonen en cacaopoeder totaal andere voedingswaarden hebben? Verrassend, toch?

raw cacaobonen biologisch terrasana

Zo bewaar je raw cacao

Zoals bij de meeste superfoods is het belangrijk om de producten droog en donker te bewaren. Zet je de potten in het zonlicht, dan kan de kwaliteit iets afnemen. Soms hebben de cacaobonen een witte waas over zich. Dit is meestal geen schimmel, maar komt door het natuurlijke fermentatieproces. Twijfel je of de cacaobonen nog goed zijn ná de houdbaarheidsdatum? De kwaliteit is mogelijk aan het afnemen als de geur en de smaak minder worden en als de cacao een beetje ruikt naar hout. 

Waar komt onze raw cacao vandaan?

Uit het Zuid-Amerikaanse Peru! Wat ons betreft het ultieme chocoladeland.