Fukushima: zo zorgen we dat je geen risico loopt

Het is inmiddels een decennium na de kernramp in Fukushima. In de afgelopen jaren hebben we veel vragen gehad over hoe wij omgaan met het importeren van producten uit Japan, wat de EU-normen zijn en wat onze normen zijn. Hoe kunnen wij garanderen dat onze producten niet besmet zijn met radioactieve straling? Een belangrijke vraag met een duidelijk antwoord.
21 september 2023

Maatregelen na kernramp Fukushima

Na de ramp heeft de hele wereld ontzettend veel maatregelen getroffen. Dat moest ook, want veiligheid en onze gezondheid gaat boven alles. In heel Japan gingen alle levensmiddelen verplicht door uitgebreide controles. Honderden analyses werden uitgevoerd.

Ook onze Japanse producent Muso controleert zijn producten al sinds de ramp heel intensief. Het bedrijf heeft bijna 1000 analyses uitgevoerd sinds de ramp. Het goede nieuws is dat in geen van onze producten radioactieve besmetting is gevonden. We hanteerden hierbij de zeer strikte norm van 3 Bq (becquerel). En ja, in vergelijking met de EU-normen is dit slechts een fractie van de toegestane 500 Bq. Maar wij willen het zekere voor het onzekere nemen. 

Analyses 

Recentelijk zijn weer 30 analyses uitgevoerd op onze producten. We kiezen deze producten heel zorgvuldig uit, zodat we zeker weten dat álle producten veilig zijn. Omdat bijvoorbeeld de drie soorten thee van dezelfde plant en plantage komen, was het analyseren van één soort voldoende. Wat was de uitslag? Alle producten zitten onder de detectiegrens van 3 Bq. De detectiegrens is de kleinste hoeveelheid die kan worden gemeten volgens de methode van het lab. Deze grens kan per product verschillen. De conclusie is dus: al onze Japanse producten zijn superschoon en veilig.

Onze normen versus Europese normen

Wij zijn supervoorzichtig met dit soort belangrijke dingen. Daarom liggen onze normen ver onder de Europese. Zo kunnen we jou absolute zeker zekerheid geven. Kijk maar eens naar deze tabel, en zoek de verschillen:

Stralingsnorm op EU niveau 500 Bq
Stralingsnorm Ökoinstitut 50-100 Bq
Stralingsnorm TerraSana < 20 Bq
Analyses TerraSana producten tot op heden < 10 Bq

Minder maatregelen na jaren van positieve resultaten

Hoewel het voor de meeste levensmiddelen niet langer noodzakelijk is om analyses te doen, blijven de maatregelen voor bepaalde producten wel van kracht. Dit geldt voor paddenstoelen, thee, vis, bepaalde eetbare wilde planten, sommige soorten groenten en fruit, rijst en sojabonen uit bepaalde gebieden in Japan.

Waar in Japan komen onze producten vandaan?

In de provincie Fukushima wordt nog steeds voedsel verbouwd, maar daar wordt ook nog steeds radioactieve straling gevonden. Daarom importeren wij absoluut geen producten uit deze regio. Onze producenten zitten vooral in het midden en zuiden van Japan, of in het hoge noorden. Altijd minimaal 300 km van Fukushima.

Fukushima kaart van Japan, TerraSana

Check deze kaart van Japan om te zien waar onze producten precies vandaan komen.

Hoe zit het met het lozen van radioactief afval in de oceaan?

Recent is Japan begonnen met het lozen van radioactief koelwater in de zee bij de Fukushima Daiichi-kerncentrale. Dit koelwater is al jaren opgeslagen in tanks op het terrein van de centrale, maar is door de grote hoeveelheid niet meer te bergen.

Deze beslissing heeft effect op het milieu en de menselijke gezondheid. Maar wat betekent dat voor de TerraSana producten die in Japan geproduceerd worden? Daar is onze producent in Japan heel duidelijk over. Door de enorme afstand (tussen de kerncentrale en productielocaties) is er geen risico op besmetting. De tests en controles die gedaan zijn, op bijvoorbeeld het zeewier, hebben gelukkig nooit enige besmetting met radioactief materiaal aangetoond.