Fukushima: zo zorgen we dat je geen risico loopt

Het is inmiddels 9 jaar na de kernramp in Fukushima. In de afgelopen jaren hebben we veel vragen gehad over hoe wij omgaan met het importeren van producten uit Japan, wat de EU-normen zijn en wat onze normen zijn. Hoe kunnen wij garanderen dat onze producten niet besmet zijn met radioactieve straling? Een belangrijke vraag met een duidelijk antwoord.
18 december 2020

Maatregelen

Na de ramp zijn er ontzettend veel maatregelen getroffen. Dat moest ook, want veiligheid gaat boven alles. In heel Japan ging alle levensmiddelen verplicht door uitgebreide controles en werden honderden analyses uitgevoerd.

Ook onze Japanse producent Muso controleert zijn producten al sinds de ramp heel intensief. Het bedrijf heeft bijna 1000 analyses uitgevoerd sinds de ramp. Het goede nieuws is dat in geen van onze producten radioactieve besmetting is gevonden. Hierbij hanteerden we de zeer strikte norm van 3 Bq (becquerel). En ja, in vergelijking met de EU-normen is dit een fractie van de toegestane 500 Bq.

Analyses onder

Recentelijk zijn weer 30 analyses uitgevoerd op onze producten. We hebben deze producten zorgvuldig uitgekozen, zodat we zeker weten dat álle producten veilig zijn. Omdat bijvoorbeeld de drie soorten thee van dezelfde plant en plantage komen, was het analyseren van één soort voldoende. De uitslag? Alle producten zitten onder de detectiegrens van 3 Bq. De detectiegrens is de kleinste hoeveelheid die kan worden gemeten volgens de methode van het lab. Deze grens kan per product verschillen. De conclusie is dus: al onze Japanse producten zijn superschoon en veilig.

Onze normen vs Europese normen

Wij zijn supervoorzichtig met dit soort belangrijke dingen. Daarom liggen onze normen ver onder de Europese. Zo kunnen we jou absolute zeker zekerheid geven. Zoek de verschillen in deze tabel:

 

Stralingsnorm op EU niveau 500 Bq
Stralingsnorm Ökoinstitut 50-100 Bq
Stralingsnorm TerraSana < 20 Bq
Analyses TerraSana producten tot op heden < 10 Bq

Minder maatregelen na jaren van positieve resultaten

Hoewel het voor de meeste levensmiddelen niet langer noodzakelijk is om analyses te doen, blijven de maatregelen voor bepaalde producten wel van kracht. Dit geldt voor paddenstoelen, thee, vis, bepaalde eetbare wilde planten, sommige soorten groenten en fruit, rijst en sojabonen uit bepaalde gebieden in Japan.

Waar in Japan komen onze producten vandaan?

In de provincie Fukushima wordt nog steeds voedsel verbouwd, maar daar wordt ook nog steeds radioactieve straling gevonden. Daarom importeren wij absoluut geen producten uit deze regio. Onze producenten zitten vooral in het midden en zuiden van Japan, of in het hoge noorden, minimaal 300 km van Fukushima.

Fukushima kaart van Japan - analyses eten producten TerraSana

Check deze kaart van Japan om te zien waar onze producten precies vandaan komen.