Veggie burgers zijn helemaal in. In de supermarkten vind je inmiddels een enorme hoeveelheid aan vegetarische versies op de vleesburger. Echter, zijn deze producten wel zo gezond als ze lijken? Naast dat ze vaak behoorlijk bewerkt zijn, bevatten ze ook veel ongefermenteerde soja. Wil je zeker weten dat je écht een gezonde keuze maakt, dan maak je natuurlijk je eigen groenteburgers. Amber Albarda bedacht een heerlijk vegan burger recept.
Meestal wordt in een vegetarische burger ei gebruikt om de burger te binden. Maar dat kan ook plantaardig. Amber gebruikt een fijne combi van havermout en hennepzaad. Merk je dat je burger te zacht of juist te stevig wordt, speel dan met de hoeveelheden van deze 2 ingrediënten.
Ook de smaak is echt bijzonder. Door de miso krijgt de burger een hartige, umami smaak. De koriander, komijn en knoflook zorgen voor een diepe, oosterse smaak en het hennepzaad en de zoete aardappel zorgen weer voor een zachte smaak en structuur. Alles bij elkaar een echte smaakexplosie!
Als je vlees wilt vervangen, let dan op dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Ook daar heeft Amber aan gedacht. Zowel rode linzen als hennepzaad bevatten namelijk 30% eiwit. Qua voedingswaarden dus ook een uitstekende vleesvervanger!
Hou je meer van salades dan burgers? Rol dan balletjes van het burgerdeeg. Door de heerlijke rijke smaak en vele kruiden in dit recept krijgt je salade dan lekker veel ‘body’ en is vlees in je salades óók helemaal niet meer nodig. Gebruik dan wat minder havermout of hennepzaad, zodat de balletjes lekker zacht van structuur zijn.