Zo gebruik je rijstvellen voor springrolls en summerrolls

Heb jij behoefte aan een lichte maaltijd met véél groente? Rijstvellen zijn je antwoord. Je maakt er glutenvrije loempia's mee; die noemen we ook wel summerrolls. Maar hoe gebruik je die rijstvellen dan? We geven je alle ins en outs, tips die jou een echte rijstvellen-chef maken.
8 oktober 2025

Wat zijn rijstvellen?

Rijstvellen, ook wel rijstpapier genoemd, gebruik je om glutenvrije loempia’s of verse springrolls (summerrolls) te maken. Ze zijn dun, bijna doorzichtig en gemaakt van witte of bruine rijst. In de Vietnamese keuken zijn ze onmisbaar voor verse loempia’s met een lichte, knapperige vulling.

Hoe gebruik je rijstvellen?

Rijstpapier gebruiken is niet moeilijk, maar toch gaan veel mensen vaak de fout in met het rollen van de summerrolls. De truc zit ‘m in het weken. Doe dat maar 5-10 seconden, en zeker niet totdat het rijstvel zacht is geworden. Gebruik lauwwarm water (niet heet) en werk rijstvel voor rijstvel. Wacht niet tot ze helemaal zacht zijn, want dan worden ze plakkerig en scheuren ze snel. Leg het nog stevige vel op een plank, voeg meteen je vulling toe en rol het op. Terwijl je bezig bent, wordt het vel vanzelf soepel. Dit maakt het maken van summerrolls veel leuker en makkelijker!

summerrolls recepten met vermicelli noodles en rijstpapier

Stap voor stap uitleg van hoe je summer rolls maakt:

Stap 1: kook noedels of bak tofu of tempeh

Voorbeeld:

Stap 2: koop groente in veel verschillende kleuren

Voorbeeld:

  • Wortel, paprika en sla
  • Rettich, zeewier en courgette
  • Avocado, rode kool en komkommer
  • Spinazie, rode ui, avocado en taugé

Stap 3: voeg verse kruiden toe

Voorbeeld:

  • Munt
  • Peterselie
  • Koriander
  • Chilipeper

Stap 4: maak een sausje van jouw favoriete smaakmakers.

Voorbeeld:

  • Amandelpasta met hoisinsaus en limoen
  • Shiro miso met genmai su, ahornsiroop en furikake
  • Pindakaas met sriracha, sesamolie en gomasio
  • Umepasta met genmai su, ahornsiroop en tamari
  • Tahin met vissaus, genmai su en shoyu
  • Wasabi met ponzu

Kijk hieronder hoe je van deze ingrediënten de lekkerste glutenvrije Vietnamese loempia’s maakt.

Heb je alle ingrediënten voor de summerrolls klaarliggen?

  1. Wel het rijstpapier 10 seconden in lauwwarm water of spoel het zo’n 20 seconden onder de kraan. Het vel mag (moet) dus nog stevig zijn als je het op een snijplank legt. Het wordt vanzelf zacht.
  2. Kook de noedels of grill de tofu of tempeh.
  3. Snijd de groenten en kruiden julienne.
  4. Leg jouw lievelingsingrediënten in het midden van het rijstvel. Vouw de onderkant van het vel over de ingrediënten en rol tot ongeveer een derde. Vouw de zijkanten naar binnen en rol door, tot je een strak rijstrolletje hebt.
  5. Mix de ingrediënten voor de saus.
  6. Snijd de summerrolls doormidden, dip ze in de saus en enjoy!

Waar kun je rijstvellen kopen?

Wat wil je, liever rijstpapier van bruine rijst of van witte rijst? We hebben ze allebei. Je koopt TerraSana rijstvellen online of in de biowinkel

Beantwoordt dit je vraag over rijstpapier?

Zijn rijstvellen glutenvrij?
Jazeker! Rijstpapier bestaat uit rijst en tapioca. Beide glutenvrije ingrediënten!
Waarom scheuren mijn rijstvellen?
Dat gebeurt meestal omdat ze te lang geweekt zijn of omdat je te veel vulling gebruikt. Week kort en werk rustig. Leg het vel direct na het weken op een schone plank en rol het strak maar voorzichtig op.
Kun je rijstvellen bakken?
Ja, dat kan. Je kunt rijstvellen vullen als een summerroll en daarna kort bakken in een pan met olie. Frituren gaat minder goed, dat kun je beter achterwege laten. Gebakken springrolls zijn het lekkerst als je ze direct serveert.
Hoe bewaar je verse loempia’s of summerrolls?
Je bewaart ze het best in de koelkast, afgedekt met een vochtige doek of vershoudfolie. Zo blijven ze een paar uur vers. Langer bewaren is lastig, want het rijstpapier droogt snel uit.
Kun je rijstvellen van tevoren klaarmaken?
Je kunt de vulling natuurlijk voorbereiden, maar het is beter om de rijstvellen pas vlak voor het eten te weken en te rollen. Zo blijven ze stevig en scheuren ze minder snel.