Zo gebruik je rijstvellen voor glutenvrije loempia's

Heb jij behoefte aan een lichte maaltijd met véél groente? Rijstvellen zijn je antwoord. Je maakt er glutenvrije loempia's mee; die noemen we ook wel summerrolls. Maar hoe gebruik je die rijstvellen dan? We geven je alle ins en outs, tips die jou een echte rijstvellen-chef maken.
image
3 juni 2022

Wat zijn rijstvellen?

Rijstvellen zijn ronde vellen, gemaakt van witte rijst. De vellen zijn flinterdun en lijken iets op papier, daarom worden ze ook wel rijstpapier (rice paper) genoemd.  

Hoe gebruik je rijstvellen?

Je maakt de rijstvellen vochtig, vult ze met groente en noodles (en eventueel tofu), rolt er rijstrolletjes van en dipt ze in een lekker sausje. Maar voordat je begint met rollen, is er 1 tip die jouw skills gelijk naar een hoger level tilt. En dat is: maak de rijstvellen 1 voor 1 nat onder de kraan, voor maximaal 10 seconden. Niet veel langer, het is juist goed als het rijstvel nog enigszins hard is. Wacht dus niet tot het vel zacht is geworden, want dan gaat het rollen niet meer zo goed. Leg het rijstvel op een plank. Terwijl je de vulling op het rijstvel legt, wordt het vel vanzelf zacht genoeg om te rollen. Dit maakt het maken van summerrolls veel leuker en simpeler!

Stap voor stap uitleg van hoe je summer rolls maakt:

Stap 1: kook noedels of bak tofu of seitan

Voorbeeld:

Stap 2: koop groente in veel verschillende kleuren

Voorbeeld:

 • Wortel, paprika en witte kool
 • Rettich, zeewier en courgette
 • Avocado, rode kool en komkommer
 • Spinazie, rode ui, erwten en taugé

Stap 3: voeg verse kruiden toe

Voorbeeld:

 • Munt
 • Peterselie
 • Koriander
 • Chilipeper

Stap 4: maak een sausje van jouw favoriete smaakmakers.

Voorbeeld:

Heb je alle ingrediënten voor de summerrolls klaarliggen?

 1. Wel het rijstpapier 10 seconden in lauwwarm water of spoel het zo’n 20 seconden onder de kraan. Het vel mag  dus nog hard zijn als je het op een snijplank legt, die wordt vanzelf zacht.
 2. Kook de noedels of grill de seitan of tofu.
 3. Snijd de groenten en kruiden julienne.
 4. Leg jouw lievelingsingrediënten in het midden van het rijstvel. Vouw de onderkant van het vel over de ingrediënten en rol tot ongeveer een derde. Vouw de zijkanten naar binnen en rol door, tot je een strak rijstrolletje hebt.
 5. Mix de ingrediënten voor de saus.
 6. Snijd de summerrolls doormidden, dip ze in de saus en enjoy!

Waar kun je rijstvellen kopen?

Onze rijstvellen zijn gemaakt van 100% rijst. Bij ons zit er dus geen tapiocazetmeel in, we stoppen er niets in wat er niet in hoort. Je koopt TerraSana rijstvellen online of in de biowinkel.