Gomasio? Furikake? Hippe Japanse sprinkles

Goma-watte? Furi-hoe? Als dit abacadabra voor je is, gaat er NU een nieuwe wereld voor je open. Een Japanse wereld welteverstaan. Gomasio en furikake hebben een paar dingen gemeen: het zijn Japanse sprinkles (strooisels) en de basis is sesam. Vraag je je af: hoe gebruik je furikake nou, of wat doe ik met gomasio? We leggen alles aan je uit.
image
6 juli 2022

Wat is furikake?

Furikake is een hippe mix van zeewier en twee kleuren sesamzaad. Het geeft je salade, soep, sushi of noodlegerecht kleur én smaak. Double trouble!

furikake japanse smaakmaker terrasana

Wat is gomasio

Gomasio (ook wel gomashio) is een mix van gecrusht sesamzaad en zeezout. Superlekker over je noodles of rijst, salade of wrap.

gomasio sesamzaad japanse sprinkle terrasana

Dit zijn de voordelen van gomasio en furikake

  • Het is een fijne vervanging voor zout
  • Ze zijn allebei eiwitrijk
  • Het zijn snelle smaakmakers en ideaal als finishing touch
  • Ze zijn lang houdbaar

Hoe gebruik je furikake en gomasio?

Ja, deze Japanse toppings zijn écht zo veelzijdig als het lijkt! Hoe gebruik je furikake en gomasio dan? Nou, denk hier eens aan:

  1. Op brood (notenpasta, een mespuntje miso en gomasio-strooisel)
  2. In marinades (meng bijvoorbeeld kokosolie met gember, pikante rode pepers, miso en gomasio-strooisel)
  3. Over rijst- en noodlegerechten
  4. Als topping over miso-noodlesoep
  5. Over zelfgemaakte popcorn (met verknipte nori en sesamolie!)
  6. Over salades
  7. Tussen sushi (met stukjes umeboshi en reepjes komkommer)

Hoe wordt furikake gemaakt?

We laten onze furikake maken door onze Japanse sesamexperts. Zij weten precies hoe ze die witte en zwarte sesam perfect moeten roosteren, zodat deze Japanse topping de optimale smaak krijgt. Door ministukjes zeewier (een soort nori) uit de schoonste delen van Japan te halen en toe te voegen, krijg je die lekkere umami smaak. Het mengen van de verschillende ingrediënten is natuurlijk simpel. Het verpakken van de furikake in pot doen we bij TerraSana zelf.

Onze experts hebben van het roosteren een echte kunst gemaakt. De eigenaar doet het al 40 jaar, 6 dagen per week, soms wel 14 uur per dag. In de afgelopen decennia hebben ze hun eigen productiemachines en zuiveringsmachines ontworpen en laten bouwen. Dit zijn echte meesters in het roosteren van sesamzaad. Ze zijn zelfs zó goed, dat ze in Japan een marktaandeel hebben van maar liefst 30%. Onvoorstelbaar!

Het reinigen en roosteren van het sesamzaad

Thuis rooster je vast weleens sesamzaad op een laag vuurtje in een koekenpan. Het is altijd oppassen dat het niet te hard gaat, anders heb je al gauw wat verbrande sesamzaadjes en een bittere smaak. Dat zal bij onze Japanse sesamexperts niet gebeuren. Het gehele proces van ongeroosterd sesamzaad tot in perfectie geroosterd sesamzaad verloopt over 25 stappen. Ongelooflijk toch? De mannen doen dit in grote hallen vol met machines die schudden, zeven, wassen, filteren, transporteren, roosteren, nog weer eens schonen, enzovoorts. Veel van deze machines heeft onze producent zelf ontwikkeld. 

De eigenaar heeft de boeddhistische houding dat alles altijd in beweging is, en dat je hier als mens onbevangen en flexibel tegenover moet staan. Ja, ook bij het roosteren van sesamzaad. Niet alle sesamzaad is hetzelfde. Er zijn verschillende soorten, en iedere oogst produceert andere smaken. Maar ook de dagtemperatuur, het vocht in de lucht, alles heeft invloed. En deze meesterroosteraar wil daar continu op in kunnen spelen, zodat hij steeds weer een perfect product aflevert. Zo heeft hij zijn productieproces ingericht en heeft hij unieke machines laten bouwen, zodat het ook mogelijk is om telkens kleine noodzakelijke aanpassingen tijdens het roosteren te kunnen doen.

Zo rooster je sesamzaad tot in de perfectie

Alles begint in de reinigingshal. In 15 stappen wordt het sesamzaad ontdaan van mogelijk kleine verontreinigingen als zand of steentjes. Dan loopt het sesamzaad over meerdere schuddende zeven, er vindt een metaaldetectie plaats, maar ook de te dunne of te kleine sesamzaadjes worden uitgesorteerd. Deze zouden later in het proces anders sneller dan de andere sesamzaadjes geroosterd worden en een te sterke smaak krijgen.

Na het reinigingsproces wassen de mannen het sesamzaad met water en leiden ze het naar de ‘roosterovens’. Dit zijn geen ovens met vuur. Nee, het sesamzaad wordt perfect gecontroleerd en vervolgens aan krachtig blazende hete lucht in ca. 2 minuten geroosterd. Via een controlepaneel kunnen tijd en temperatuur vastgelegd worden. Bijvoorbeeld eerst 15 seconden op 185 graden, dan 20 seconden op 195 graden, dan weer 25 seconden op 215 graden, en zo weer terug naar ongeveer 185 graden Celsius.  Door continu te kijken en te proeven wordt de “receptuur” wel een keer of 10 licht veranderd. 1 graad hier, een paar seconden daar. Totdat de meesterroosteraar helemaal tevreden is en de productie kan starten. Zo proeft de meester zo’n 200 keer per dag.

De smaak van dit sesamzaad is zachter en verfijnder. Het gehele rooster en nabewerkingspoces bestaat uit 10 stappen. De laatste stap voor het verpakken is een optische lezer die de sesamzaadjes eruit haalt die tijdens het roosteren opengebarsten zijn en hun witte binnenkantje tonen. Zwart sesamzaad moet tenslotte perfect zwart zijn, nietwaar? Aan het einde van de lijn wordt het sesamzaad in plastic zakken en weer in een papieren zak verpakt en dichtgenaaid. De naainaad wordt weer dichtgeplakt. Er mag tenslotte geen aroma verloren gaan!