Love it so matcha

Ja hoor, we hebben er een nieuweling bij: biologische matcha premium grade. Speciaal voor matcha thee en matcha latte.
image
7 juni 2022

Wat is matcha?

Onze biologische matcha komt uit Japan. Het is felgroene thee in poedervorm. Matcha is al lange tijd erg populair in Japan, en begint nu ook Europa te veroveren. Waarom dat is? Dat weet je na het lezen van dit artikel.

Hoe smaakt biologische matcha?

De smaak van matcha is moeilijk uit te leggen. Je moet het echt zelf ervaren om erover mee te kunnen praten. Wij zouden het omschrijven als een mix van groene erwten en jonge theebladeren, inclusief een vleugje umami. Sommige mensen moeten er een beetje aan wennen, anderen kunnen er direct nooit meer vanaf blijven. Hoe beter de kwaliteit, hoe subtieler en minder bitter de smaak.

Wat is er zo bijzonder aan matcha?

Biologische matcha is heel fijn vermalen thee. Je drinkt de theebladeren dus echt op. Dat is anders dan bij gewone thee, omdat je daarin alleen de bladeren laat trekken. Je kunt je voorstellen dat het opdrinken niet alleen zorgt voor een andere smaakbeleving, maar ook voor andere effecten in je lichaam!

Hoe wordt matcha gemaakt?

De productie van matcha is één van de ingewikkeldste productieprocessen ter wereld. Dit laten we dan ook alléén over aan de allerbeste theeboeren. Onze matchaboeren maken gebruik van de speciale schaduwtechniek. Ze bedekken de theeplanten met donkere doeken, om zo de groei te stimuleren. Vier weken voor de oogst zijn de planten zelfs voor 90% overschaduwd. In dit stadium compenseren de planten het gebrek aan licht door intensief chlorofyl te stimuleren. Dit optimaliseert de smaak.

De theebladeren plukken ze met de hand. Daarna stomen, sorteren en verwerken ze de bladeren direct. Stoom voorkomt fermentatie, houdt de bladeren fris en zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen in de thee bewaard blijven. Voor het sorteren worden allerlei fijnproevers en matcha-experts ingezet. Zij beoordelen in verschillende stappen de kleur, kwaliteit en smaak van de thee. Als alles is onderverdeeld in verschillende kwaliteitsklassen, verwijderen ze de steeltjes. Zo blijft het fijnste en zuiverste pulp van de plant over. Hoe fijner het poeder, hoe hoger de kwaliteit.

Go green! Koken en bakken met biologische matcha

Houd je niet van thee? Geen zorgen, matcha is echt niet alleen om thee of latte van te drinken. Je kunt ermee bakken en koken en het als kleurstof gebruiken voor van alles en nog wat. Probeer bijvoorbeeld eens een Japanse curry, ijsjes, desserts of taart. Matcha werkt erg goed in combinatie met chocolade.

Let op: gebruik voor matcha-thee geen kokend water, dan wordt matcha bitter.

Wat is het verschil tussen matcha premium en cooking grade?

Premium grade is precies hoe het klinkt: matcha van bijzondere kwaliteit. Deze wordt gemaakt van extra jonge theeblaadjes. Het poeder is extra felgroen van kleur en superfijn. De smaak is delicaat en iets zoet. Met deze matcha kun je gerust officiële, Japanse theeceremonies houden: je drinkt er heerlijke thee van!

Cooking grade is ook goede kwaliteit Japanse matcha, maar smaakt iets minder zoet. Gebruik deze soort om lekkere dingen mee te bakken of te koken.