Hoe gebruik je agar agar?

Niet zo’n fan van gelatine? Werk je liever met een plantaardig bindmiddel? Agar agar (poeder) is een fijne vegan vervanger van gelatine. Check hier hoe je agar agar gebruikt.
image

Wat is agar agar?

Agar agar is een plantaardig bindmiddel en geleermiddel dat lijkt op de werking van gelatine. Agar-agar is vooral onder veganisten en vegetariërs populair, maar wordt ook in de Aziatische keuken al veel gebruikt. Het is een vegan alternatief voor gelatine en wordt gemaakt van 100% rood zeewier, wat het een duurzame en gezonde keuze maakt. Agar agar komt in een heel fijn poeder en staat bekend om de enorme bindkracht. Agar agar is een stuk krachtiger dan gelatine, wel zo’n 10 keer! Maar weet jij hoe je agar agar gebruikt? En waarom het een fantastisch ingrediënt is voor lekkere vegan desserts? Je ontdekt het hier. 

Wat is het verschil tussen agar agar en gelatine?

Agar agar verschilt op een aantal manieren fundamenteel van gelatine. Dit zijn de grootste verschillen tussen agar agar en gelatine:

 1. Grondstof: Agar agar is 100% plantaardig en dus geschikt voor veganisten en vegetariërs, gelatine komt van dierlijke bronnen (collageen uit de huid, botten of het kraakbeen van varkens of runderen). 
 2. Bindkracht: Agar agar is zo’n 10 keer krachtiger dan gelatine. Je hebt dus veel minder agar nodig dan gelatine. 
 3. Gebruik: Agar agar gebruik je altijd in warme vloeistoffen, want pas dan gaat agar echt werken. Gelatine gebruik je juist in koude gerechten. 
 4. Smaak: Agar agar is neutraal van smaak, waar gelatine een licht bijsmaakje heeft. 
 5. Textuur: Agar Agar heeft een gladde textuur, gelatine is wat zachter.

Wat kun je met agar agar?

Je gebruikt agar agar vooral in zoete gerechten. Maar omdat agar zo krachtig bindt, is het niet voor alle zoete gerechten geschikt. Dit zijn de meest gebruikte toepassingen van agar agar:

 • Vegan kwarktaart: Maak een heerlijke vegan kwarktaart met agar agar als bindmiddel voor de perfecte textuur zonder dierlijke gelatine.
 • Jelly en jam: Bereid smaakvolle en suikervrije jelly en jam met agar agar, ideaal voor op brood of als gezonde snack.
 • Pudding: Creëer een zijdezachte en romige pudding met agar agar, perfect voor een zoet dessert na het diner.
 • Fruitsaus: Gebruik agar agarpoeder om een heerlijke en fruitige saus te maken die perfect past bij ijs of pannenkoeken.
 • Terrines: Bind de groente en kruiden aan elkaar met bouillon en agar agar.

Hoe gebruik je agar agar?

Ben je gewend aan gelatine en ga je voor het eerst agar-agar gebruiken? Lees dan goed de gebruiksaanwijzing, want het werkt echt anders dan gelatine. Het belangrijkste is dat je agar agar altijd in warme vloeistoffen gebruikt. Doe je agar in een te koude substantie, dan krijg je klontjes en bindt het niet. Verder komt het aantal grammen heel precies. Het liefst gebruik je dus een precisieweegschaal.

 1. Gebruik 1-7 gram per 500 ml vloeistof. Voor een zachte consistentie (of in een al dikkere substantie) gebruik je 1-1,5 gram op 500 ml. Voor een gemiddelde 3 g, harde 5 g en zeer harde 7 g.
 2. Voeg het agar-agarpoeder pas toe als de vloeistof enigszins warm is, anders heb je kans op klontjes.
 3. Verwarm de vloeistof altijd 1-2 minuten, anders doet de agar agar zijn werk niet.
 4. Zorg dat je snel werkt en goed roert, want agar stolt al bij kamertemperatuur.
 5. Laat 1-4 uur opstijven in de koelkast.

Hoe lang blijft agar agar stijf?

De bindkracht van agar begint na 4-5 uur al iets af te nemen. Maar no worries, je kunt nog prima een dag of 2 van tevoren een vegan cheesecake maken, je taart stort niet gelijk na 5 uur in. Tot 2 dagen van tevoren ben je sowieso safe!

Waar koop ik agar agar?

Je koopt TerraSana agar agar in de biowinkel of online. We stoppen dit bindmiddel in een klein potje, maar omdat je maar een paar gram per keer gebruikt, kun je hier heel lang mee doen!