Hoe je gebruik je agar agar?

Niet zo’n fan van gelatine? Werk je liever met een plantaardig bindmiddel? Agar agar (poeder) is een fijne vegan vervanger van gelatine. Check hier hoe je agar agar gebruikt.
image
3 juni 2022

Wat is agar agar?

Agar agar is een supereffectief bind- en geleermiddel. Je kunt het vergelijken met gelatine, maar het bindt nóg krachtiger en is bovendien 100% vegan. Agar agar wordt gemaakt van 100% rood zeewier, ook wel kanten genoemd. We maakten er speciaal voor jou poeder van, zodat het supergemakkelijk is om mee te werken.

Wat kun je met agar agar?

Gebruik agar agar voor het maken van vegan kwarktaart of cheesecake, (suikervrije) jelly, jam, pudding of fruitsaus. Of maak een terrine met agar!

Hoe gebruik je agar agar?

  1. Gebruik 1-7 gram per 500 ml vloeistof. Voor een zachte consistentie gebruik je 1-1,5 gram op 500 ml. Voor een gemiddelde 3 g, harde 5 g en zeer harde 7 g.
  2. Voeg het agar-agarpoeder pas toe als de vloeistof enigszins warm is, anders heb je kans op klontjes.
  3. Verwarm de vloeistof altijd 1-2 minuten, anders doet de agar agar zijn werk niet.
  4. Zorg dat je snel werkt en goed roert, want agar stolt al bij kamertemperatuur.
  5. Laat 1-4 uur opstijven in de koelkast.

Hoe lang blijft agar agar stijf?

De bindkracht van agar begint na 4-5 uur al iets af te nemen. Maar no worries, je kunt nog prima een dag of 2 van tevoren een vegan cheesecake maken, je taart stort niet gelijk na 5 uur in. Tot 2 dagen van tevoren ben je sowieso safe!

Waar koop ik agar agar?

Je koopt TerraSana agar agar in de biowinkel of online. We stoppen dit bindmiddel in een klein potje, maar omdat je maar een paar gram per keer gebruikt, kun je hier heel lang mee doen!