Obstakel 1, hoe kom ik aan eiwitten?
Eiwitten zijn superbelangrijk. Toch is dit in een plantaardig dieet gemakkelijk dan je denkt. Eiwitten haal je voornamelijk uit peulvruchten, maar ook uit (gefermenteerde) soja, seitan, noten en zaden. Ter vergelijking: in kip zit 22% eiwit en in eieren 13%. Maar in linzen zit 28%, pinda’s 29%, hennep 30% en in tofu 13%.
Wil je een eiwitrijk dieet volgen met bijvoorbeeld 30% eiwit per dag? Dan wordt het lastiger. Als je plantaardig eet heb je namelijk gewoon minder keuze in eiwitrijke producten. Plus als je vlees eet, eet je al snel zo’n 100 gram. Doe je hetzelfde met eiwitrijke noten of zaden, dan zul je onder aan de streep hoger uitkomen in je koolhydraten of vetten.
Tip: kies per maaltijd een eiwitrijk product en bouw je maaltijd daaromheen. Wissel die eiwitbron steeds af. Kies bijvoorbeeld in de ochtend voor quinoa (16% eiwit), in de middag voor kikkererwten (23% eiwit) en in de avond voor seitan (28% eiwit).
Is het wel gezond?
Dit is een punt van discussie. Net als bij elke leefstijl ligt dat grotendeels aan hoe intentioneel je eet. En hoe je leven daarnaast is. Sport je? Rook je? Als vegan kun je ook leven op patatjes en ketchup, maar dan kom je natuurlijk voedingstoffen tekort. Vaker eten vegans veel groente, fruit met veel afwisseling. Zo heb je al gauw een gezonde dosis vitamines en mineralen binnen.
Of je vlees nodig hebt om gezond te zijn? Nee. Sterker nog, als je hart- en vaatziekten wilt voorkomen, schijn je vlees beter te kunnen laten staan.
En die vitamine B12 dan?
Vitamine B12 haal je inderdaad alleen uit vlees. Sommige mensen zeggen dat je het uit zeewier kunt halen, maar dat is niet zo. Eet je dus plantaardig, dan is het verstandig om B12 bij te slikken. Laat je waarden meten bij de huisarts of natuurgeneeskundig therapeut.
Fun fact: Volgens diëtist Lobke Faasen kreeg de mens vitamine B12 vroeger binnen via modder en aarderesten op onbewerkte groenten en fruit. Maar nu we alles zo schoon eten, kun je het dus alleen nog uit vlees halen of B12 vitaminepillen.
Ik lust gewoon heel graag vlees
Dit punt is eerlijk en legitiem. Alle begin is moeilijk geef jezelf de ruimte om naar volledig vegan te groeien. Er is een grijs gebied tussen helemaal vegan en alleen maar vlees eten. Relativeer dat. Doe het stapje voor stapje. Zo maak je van je vleesloze keuzes een gewoonte. En gewoontes, die houd je vol.
Te veel soja is toch ook niet goed?
Sommige mensen willen niet te veel soja eten omdat sojaproductie belastend is voor het milieu. Dit is een hele discussie apart, maar we kunnen er kort over zijn. Gaat het je om het milieu, dan moet je weten dat soja die verbouwd wordt voor menselijke consumptie slechts 2% is. De soja die verbouwd wordt voor de vee-industrie is dus stukken vervuilender. Met minder vlees eten help je dit probleem dus al een beetje oplossen. Eet je liever niet te veel soja voor je gezondheid? Zorg dat je biologische sojaproducten (non-gmo) koopt. Bedenk ook dat gefermenteerde sojaproducten echt een ander verhaal zijn. Gefermenteerde soja werkt namelijk als probioticum voor je darmen. Denk dan aan tamari, shoyu, miso, tempeh, natto. Meer weten over soja en hormonen? Check de site van Rineke Dijkinga dan even.
Ga naar onze social media en vertel ons waar je over twijfelt, vinden we leuk om te weten!