Waarom je palmolie wilt vermijden

Palmolie: wat is het en waarom proberen steeds meer mensen dit te vermijden? Wat is de invloed op je gezondheid en op het milieu?
image
25 oktober 2021

Wat is palmolie?

Eerst een beetje theorie. Palmolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. Het is één van de goedkoopste verzadigde vetten en je hebt niet veel nodig om het gewenste resultaat te behalen. De vraag naar palmolie is wereldwijd groot en neemt nog steeds toe.

In de gewone supermarkt vind je palmolie (palmvet) in ruim 60% van de bewerkte producten. Van koekjes, ijs en chocola tot instant noodles en kant-en-klaarmaaltijden. Het kan dus goed dat je, zonder dat je het in de gaten hebt, regelmatig een product met palmolie in je boodschappenmandje hebt liggen.

Is palmolie ongezond?

Palmolie is een omstreden product. Soms lijkt het alsof deze discussie vooral gaat over de gezondheidsnadelen van het product. Veel mensen vermijden palmolie namelijk omwille van hun gezondheid. Dat is prima. Het is immers een verzadigd vet, en dat is nu eenmaal moeilijker te verteren voor je lichaam.

Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk

Het echte probleem is echter veel groter en breder. De palmolieproductie is namelijk goed voor meerdere klimaatkwesties en ethische problemen in de regio (vooral Maleisië en Indonesië). Om plantages aan te leggen, worden hele bossen en veengronden afgebrand. Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt. Maar dat is nog niet alles. Binnen de industrie is ook vaak sprake van mensenrechtenschendingen. Zware arbeidsomstandigheden, onderbetaling of zelfs kinderarbeid komt regelmatig voor. En hoewel er wereldwijd steeds meer initiatieven zijn die deze praktijken tegengaan, blijft dit verhoudingsgewijs een groot probleem in de palmolie-industrie.

Wanneer doe je het dan wel goed?

Geen palmolie is natuurlijk de veiligste oplossing, maar mocht je wel een product met palmolie in handen hebben, informeer dan of het RSPO-gecertificeerd is. RSPO (Round table on Sustainable Palm Oil) zet zich in voor een zo milieuvriendelijk en duurzaam mogelijke productie van palmolie.