Wat is amazake en wat kun je ermee?

Ama-wat? Amazake is een Japans zoetmiddel. In Europa is het nog niet zo bekend, dus hoor je voor het eerst van amazake, dan is dat helemaal niet gek. Heb je al een potje in huis? Dan ben je een echte ‘early-adopter’. Je volgt de trends op de voet, shopt in de biowinkel of je eet macrobiotisch.
image
14 december 2023

Hoe ziet het eruit?

Amazake heeft een crème kleur. De structuur en dikte is vergelijkbaar met tomatensaus.

Hoe maken we het?

Het bijzondere aan amazake is dat het zoet smaakt, maar eigenlijk alleen uit rijst en zeezout bestaat. Hoe dat kan? We fermenteren gekookte rijst met een beetje hulp van de schimmelcultuur ‘koji’. Op een bepaald punt in de fermentatie zet het zetmeel zich om in suikers. Juist op dat punt stoppen we de fermentatie.

De voordelen

  • vegan
  • glutenvrij
  • lactosevrij
  • gefermenteerd 
  • geen toegevoegde of geraffineerde suikers

Hoe gebruik je amazake?

In Japan gebruiken ze het veel als drankje. Je mengt het met 3 keer zoveel water en eventueel wat verse gember.

Dus, wat kun je ermee?

Maak een…

Tips voor bakken met amazake

Bakken met amazake is een beetje een uitdaging. Maar heb je eenmaal in de smiezen hoe het werkt, dan is het superleuk. Je kunt het namelijk heel goed gebruiken om je baksels vegan en glutenvrij te houden.

De moeilijkheid is dat het qua structuur en werking op niets lijkt. Daarom zeggen we ook wel dat het zowel ei, boter als melk kan vervangen. Onze tip: neem amazake als uitgangspunt bouw daaromheen een goed beslag met haver of spelt, noten(meel), plantaardige melk en smaakmakers als chocolade of (gedroogd) fruit. Bakpoeder en een snufje zout helpen ook.

 

Volg ons op Instagram