Zeewier: de verschillen en overeenkomsten

Het ene zeewier is het andere niet. Als je niet zo bekend bent met zeewier, kan het een behoorlijke klus zijn om de verschillende soorten uit elkaar te houden. Vooral als het gaat om smaak, structuur en toepassing. Met dit schema helpen we je graag een eindje op weg.

alle soorten zeewier geweekt en droog op een rij - de verschillen

De smaak van goed zeewier

Een echte zeewiersmaak herken je gauw genoeg. Toch kan er behoorlijk veel verschil zitten in smaak. In al onze zeewieren proef je een zuivere, aromatische zeesmaak terug. Zo min mogelijk zilt, zo veel mogelijk van de typisch Japanse umamismaak én de smaak van de zee.

Overeenkomsten en verschillen

Behalve kombu komen al onze zeewieren uit de Ise-Shima baai in Japan. Omdat kombu het beste groeit in een koud klimaat, oogsten we dat op het noordelijke eiland Hokkaido. Wat de meeste zeewieren gemeen hebben, is dat ze erg goed samengaan met onze Japanse smaakmakers. Tamari, gembersiroop, ume su, sesamolie en mirin: ze complimenteren ieder soort zeewier.

Soorten zeewier op een rij

 

Hiziki

Smaak Sterk umami, echte zeewiersmaak
Bite Iets stevig
Herkomst Met de hand geoogst in de Ise-Shima baai in Japan
Lekker met Frisse of knapperige groente of fruit, zoals wortel of appel
  Misosoep
  Japanse smaakmakers als tamari, gembersiroop, ume su
Weken / koken 10 minuten weken, 15 minuten koken
Overig Ook wel hijiki genoemd
  Erg vezelrijk (47,2 g per 100 g)
 

Nori

Smaak Zachte umamismaak, subtiele zeewiersmaak
Bite Knapperig
Herkomst Met de hand geoogst in de Ise-Shima baai in Japan
Lekker met Sushi
  Salade
  Noodles of rijst (pokebowl)
Weken / koken Kan zo gegeten worden, of geroosterd
Overig Verkrijgbaar in 4 soorten: snippers, aonori, ongeroosterd en sushi nori.
 

Arame

Smaak Mild, subtiele zeewiersmaak
Bite Zit tussen hiziki en wakame in.
Herkomst Met de hand geoogst in de Ise-Shima baai in Japan
Lekker met Frisse salades of pickles
  Japanse smaakmakers als shoyu, sesamolie, mirin
  Rauwkostachtige groenten als rettich en wortel
Weken / koken 5 minuten weektijd, 15 minuten kooktijd
Overig Wordt ook wel ‘zeewier voor beginners’ genoemd
 

Wakame

Smaak Licht umami, echte zeewiersmaak
Bite Glad 
Herkomst Met de hand geoogst in de Ise-Shima baai in Japan
Lekker met Zure ingrediënten (citroen of gepekelde komkommer)
  Misosoep
Weken / koken 5 minuten weken, 1 minuut koken
Overig Ook te koop in een biologische variant
 

Kombu

Smaak Umami
Bite Hard, je eet kombu meestal niet op
Herkomst Geplukt in het noordelijke Hokkaido in Japan
Lekker met Rijst
  Bonen
  Bouillon / dashi
Weken / koken Kook kombu met een gerecht mee
Overig Ook te koop in een biologische variant
  Natuurlijke smaakversterker
  Hoog in jodium (230 mg)

Zeewier uit Ise-Shima

Vorig jaar bezochten we de ultraschone, beschermde Ise-Shima baai in Japan. Dit is de plek waar ’s werelds beste zeewieren vandaan komen. Het was prachtig! We zagen met eigen ogen hoe het zeewier met de hand geoogst wordt en veelal in het wild groeit. Jij kunt met ons meekijken, want we hebben het voor je vastgelegd: