Zo worden onze glutenvrije vegan koekjes gemaakt

Onze nu al populaire vegan koekjes maken we gewoon in Nederland. We waren bij de allereerste productie. Hoe gaat dat nu eigenlijk in zo'n koekjesfabriek?
image
3 juni 2022

De fabriek is klein. Het heeft wel wat weg van een hal, en alles ziet er supernieuw en schoon uit. Dat is te verklaren, want de fabriek is eigenlijk nog maar net in gebruik. Onze producent is een enthousiaste man en een echte pro in glutenvrij bakken. Hij doet het samen met zijn vrouw, hoe gezellig is dat?

Ambachtelijk gebakken vegan koekjes

Het koekjesdeeg staat al klaar. Het ziet er lekker homemade uit, zoals eigengemaakt koekjesbeslag er ook uitziet. Om het deeg wat losser te maken, draait de mixer kort en met grote slagen. De vrouw van de bakker doet het deeg handmatig de cookiemal in. Nu nog een beetje provisorisch, maar die ambachtelijke feel is juist lekker charmant! Kort daarop zien we de eerste cookies door de mal rollen. Ze komen netjes (en soms minder netjes) op grote bakplaten terecht. De bakker zet ze zelf in grote karren en rijdt ze naar de ovens.

Glutenvrije vegan koekjes

Deze leuke bakker heeft het koekjesrecept speciaal voor ons ontwikkeld. We vroegen veel van hem, want we wilden koekjes die én glutenvrij, én vegan, én zonder palmolie, én zonder rietsuiker zijn. Oh, en liefst ook nog zonder soja, en met écht goede olie, liever geen zonnebloemolie. Het was een uitdaging, maar de bakker bakt al 40 jaar, waarvan 25 jaar glutenvrij en biologisch. Hij weet wat hij doet, en hij heeft echt het perfecte koekje voor ons ontwikkeld. “Omdat dit een nieuw recept is, is het in het begin nog een beetje zoeken en experimenteren, maar dat is mijn vak en ik vind het echt een sport om tot het perfecte recept te komen.”

De bakker werkt op gevoel, en dat is te zien. Als de oven piept dat de koekjes klaar zijn, bekijkt hij de vegan koekjes kort met aandacht, draait ze even om, en besluit dat ze nog een minuutje nodig hebben. Gewoon op het oog, zonder te proeven. 

Na een minuutje proeven we ze, en we love it! De chocoladestukjes zijn lekker aanwezig, het koekje is crunchy, precies zoet genoeg, perfectie!

Van koekje tot bomvol zakje

Nadat de bakker wat getest heeft met het zakjessysteem en de belettering tot op de millimeter goed staat, gaan alle koekjes op een soort koekjesladder een verdeelsysteem in. Daar worden ze per handjevol koekjes naar beneden geschoten, rechtstreeks in het zakje. De bakkersvrouw vangt de zakjes op en pakt ze in. Het duurt een paar uur, maar de allereerste productie voor TerraSana’s glutenvrije vegan koekjes zit erop!

Zien waarom je deze koekjes moet proberen? Check de glutenvrije vegan koekjes alle drie!

Filmpje kijken van ons bezoek?