Zo kies je de lekkerste balsamicoazijn

Balsamicoazijn is een van de populairste azijnsoorten. In de winkel staan er vaak een hele rits aan flesjes voor je neus. Weet jij welke je moet kiezen en waarom?
image
3 juni 2022

Tip 1. IGP of DOP

Ga altijd voor balsamicoazijn waar IGP of DOP op staat. In dat geval weet je zeker dat het niet gaat om een matige industriële versie, maar om azijn die op een traditionele manier gemaakt wordt.

IGP staat voor het geografische gebied, Modena. Dat betekent in ons geval dat de azijn ook daadwerkelijk in Modena gemaakt is, volgens traditioneel recept. DOP balsamico moet voldoen aan de allerstrengste eisen. Zo rijpt de druivenmost járenlang, met een minimum van 12 jaar. Voor zo’n flesje balsamico betaal je dan ook al gauw tientallen euro’s. DOP balsamico is voor de echte liefhebber, dus!

Wij mogen onze balsamico ‘di Modena IGP’ noemen. Dat betekent dat de azijn volgens strenge en traditionele Italiaanse regels gemaakt wordt. De biologische druiven liggen zo’n 60 dagen op hout om te gisten en rijpen daarna minimaal 3 jaar. Dat is een flinke tijd en dat proef je zeker terug!

balsamicoazijn di modena igp terrasana

Tip 2. Keep it natural.

Let op onnodige toevoegingen op het etiket. In de biowinkel zul je ingrediënten als sulfiet minder snel tegenkomen, maar shop je bij de Albert Heijn, let dan extra goed op de ingrediënten. Alleen in balsamicocrème, de zoetere, stroperige variant van balsamicoazijn, is een beetje maïszetmeel nodig voor een mooie, ronde structuur.

Tip 3. Ga ook eens voor wit.

Kies ook eens voor een witte balsamicoazijn. Die is iets bloemiger van smaak. Het grote voordeel van de witte variant is dat het je gerecht mooi op kleur houdt.

De smaak van balsamico

De smaak van balsamico is fruitig, bloemig en iets zoet. Niet scherp, maar zacht. Subtiel, maar toch intens.

Zo gebruik je balsamico

Balsamico is een superveelzijdige smaakmaker over je salade, (vega) carpaccio of gegrilde groente, in een marinade of bij kaas. Maar ook bij fruit of ijs kan een klein scheutje heerlijk zijn.