Sushi met avocadotwist

Japans
Hoe maak je sushi? Hoe rol je sushi? Wat eet je bij sushi? Als je zelf sushi gaat maken, hoef je maar een paar dingen te weten. Je hebt aardig wat ingrediënten nodig, maar heb je die eenmaal in huis, dan kun je daar heerlijk lang mee doen. Hoe je sushi rolt, leer je in een paar rollen al. Zorg dat je altijd een stukje norivel leeg laat aan de bovenkant, zodat je de rol strak op kunt rollen. Wil je sushi maken en ben je een beginner? Doe dan in het begin niet te veel rijst en vulling per keer op het norivel. Zo begin je gemakkelijk. Wat eet je bij je sushi? Wij gaan altijd voor tamari (of shoyu) sojasaus en sushi gember, soms met minibeetjes umepasta of wasabi. Pro tip: maak sushi samen met iemand, want het maakproces is minimaal zo leuk als het eten zelf!
Diner & lunchSushi4 rollen1 uur bereiden
Delen:

Dit heb je nodig

Voor de vulling:Sesamzaad2 el
Wortels2
Komkommer1/2
Avocado1,5
Umepasta1 tl

Chef

Amber Albarda
Amber is bekende health coach en moeder van 3. Ze is auteur van een aantal populaire kookboeken en heeft een holistische visie op voeding en de mens. Check amberalbarda.nl

Zo maak je het

 1. Doe de rijst met een strip kombu in een pan met ruim kokend water. Kook 20-30 minuten op middelhoog vuur tot de rijst zacht, maar niet papperig is.
 2. Giet de rijst af en schep de rijstazijn en mirin door de rijst. Roer met een houten lepel voorzichtig om, zodat de rijst hitte verliest. Zet de pan daarna in de koelkast
 3. Prak de avocado in een kom en roer de umepasta erdoorheen. Als de avocado niet goed glad wordt, blend hem dan met een staafmixer tot een zachte spread.
 4. Leg een norivel met de glanzende kant naar beneden op je sushimatje. Bedek met de afgekoelde rijst. Laat aan de bovenkant van het vel horizontaal 5 cm vrij. Dit deel gebruik je om de sushirol dicht te plakken. Bedek ook de zijkanten goed met rijst.
 5. Smeer een dun laagje avocadospread over de rijst en strooi de sesamzaadjes er overheen.
 6. Leg in een horizontale strook in het midden van het vel de wortels en komkommer.
 7. Rol vervolgens met behulp van het matje een mooie strakke sushirol. Rol naar boven, zodat het vrijgelaten stuk norivel van je af ligt.
 8. Maak je vinger nat met wat water en strijk langs de rand van het vel zodat het goed dicht geplakt blijft.
 9. Snijd mooie plakjes van de sushi met een goed scherp mes. Als het moeilijk gaat, kun je de sushi eerst een half uurtje in de koeling leggen.
 10. Serveer de sushi met kleine kommetjes met shoyu, ingemaakte gember en umepasta om in te dopen.

Tip(s)

 • Maak de rijst een avond van tevoren klaar, dan is ie goed afgekoeld en je sushi de volgende dag in no-time klaar.