Pinsa recepten: snel en makkelijk Italiaans koken

Is pinsa de nieuwe pizza? Pinsa lijkt in ieder geval wel een beetje op pizza. De bodem is alleen wat luchtiger, waardoor het ook wel iets van plat brood weg heeft (focaccia). De tarwe wordt langere tijd gefermenteerd. Hierdoor is pinsa iets gemakkelijker verteerbaar voor je lichaam. Scroll voor aantal manieren om pinsa te gebruiken + 5 verschillende toppings!

Wat is pinsa? Pizza versus pinsa

Pinsa is een kruising tussen pizza en focaccia. Het is een luchtige twist op de klassieke Italiaanse pizza. Het deeg is, net als bij pizza en focaccia, gemaakt van tarwe, maar doordat het deeg langere tijd fermenteert, wordt het deeg lekker luchtig. Dat is gelijk het grootste verschil met pizza. De bodem lijkt eerder op plat brood dan op pizza. Zo proef je de knapperigheid van pizza, en de luchtige bite van focaccia. Superlekker!

In Italië (vooral Rome) een heel normale lunch, in de rest van Europa is pinsa trending! En dat is niet voor niets! 

Hoe beleg je pinsa?

Je kunt pinsa precies zo beleggen als je met een pizza zou doen. Toch wordt een pinsa in Italië vaker niet dan wel met tomatensaus belegd. Ja, tomatensaus (of nog beter: tomatenpuree) zijn lekker op pinsa, maar ook roomkaas, pesto, muhammara (spread van paprika) en hummus zijn een goede basis voor pinsa. Heb je je basis gekozen, beleg dan verder met je favoriete groente, vegan kaas en kruiden. Denk aan:

  • Cherrytomaatjes
  • Rucola
  • Artisjokken
  • Courgette
  • Champignons of oesterzwammen
  • Rode ui (gekarameliseerd)
  • Basilicum
  • Peterselie
  • Provençaalse kruiden
  • Rozemarijn
  • Oregano

Waar wordt pinsa van gemaakt?

Pinsa heeft een basis van (deels durum) tarwe en wordt gemaakt op basis van gist. Bij ons fermenteert het deeg zo’n 12 uur, waardoor de bodem lekker luchtig wordt. Nog een voordeel: er zit minder zout in pinsa dan in een pizzabodem. Klik hier of op de foto voor meer info over TerraSana’s pinsa. 

Pinsa, de Italiaanse mix tussen pizza en focaccia

4 tips voor het maken en beleggen van pinsa

  1. Houd het licht om de boel in balans te houden. Pinsa heeft een luchtige textuur, dus vermijd te veel zware toppings. Gebruik je bijvoorbeeld gegrilde paprika uit pot, zorg dat je de stukken paprika heel goed droogdept.
  2. Gebruik pure ingrediënten. Hoeven we jou niet te vertellen natuurlijk, maar omdat je op een pinsa niet veel ingrediënten gebruikt, is het nóg belangrijker om pure, goede kwaliteit ingrediënten te gebruiken. 
  3. Experimenteer met verschillende texturen. Zorg bijvoorbeeld dat je knapperige groente (rucola), noten (of pijnboompitten) combineert met romige vegan kaas. 
  4. Gebruik dunne plakjes. Ga je voor cougette of aubergine? Of champignons of oesterzwammen? Zorg dat de plakjes flinterdun zijn, zodat ze snel gaar worden in de oven.
  5. Bereid de pinsa in het midden van de oven. Oké, misschien een no-brainer voor jou, maar een pinsa moet gewoon gelijkmatig bruin worden. Bak ‘m ook niet te lang, want dat luchtige ‘broodgevoel’ moet er zeker nog zijn!