Composteerbare verpakking: waar laat je het?

We vervangen 103 producten in plastic door composteerbaar folie. Wat betekent dat voor jou? Waar laat je die composteerbare verpakking? Hoe zorg je ervoor dat ze in de juiste afvalstroom terechtkomen?
image
1 juni 2022

Kiemplantlogo op composteerbare verpakking 

De wereld van verpakkingen kan soms ingewikkeld zijn. Daarom is er een herkenbaar icoon ontwikkeld, speciaal voor een composteerbare verpakking: het kiemplantlogo. Aan dit logo kun je herkennen in welke afvalbak het moet, want zie je dit icoon op het folie staan, dan gelden de volgende regels.

icoon op composteerbare verpakking

Niet in de gft-bak of composthoop

Het lijkt een beetje tegenstrijdig, maar composteerbare verpakkingen mogen niet in de groene gft-bak en ook niet op de composthoop. Hier verteert het folie niet snel genoeg. Het kan alleen industrieel gecomposteerd worden. Daar wordt het folie onder gecontroleerde omstandigheden binnen een aantal weken afgebroken. Helaas bestaat er nog geen afvalstroom die écht optimaal is voor composteerbare verpakkingen. Het is voor iedereen nog redelijk nieuw, voor zowel de makers, als de afvalmaat. Daarom doe je de verpakking met kiemplantlogo voor nu bij het restafval. Let op: dit folie mag niet bij plastic afval!

Weten waar we onze verpakking van maken en wat het verschil is tussen biobased en composteerbaar? Lees het hier.