De 3 beste alternatieven voor witte suiker

Rasechte suikerjunk, maar gebruik je liever geen kristalsuiker? Vervang voor amazake, ahorn of kokosbloesemsuiker!
image

Héé zoetekauw! Ben jij een rasechte suikerjunk, maar mijd je geraffineerde suikers? Vervang kristal-, basterd- en rietsuiker eens voor amazake, ahornsiroop of kokosbloesemsuiker. 3 hippe suikeralternatieven!

Amazake  (gemaakt van 100% gefermenteerde rijst of gierst)

Bijzonder Japans zoetmiddel

Amazake is een soort Japanse alleskunner. Het wordt meestal omschreven als zoetmiddel, maar heeft ook een vrij aanwezige umamismaak in zich. Die herken je direct als je bijvoorbeeld vaak miso eet. Naast suiker vervangt amazake ook boter, melk of ei. Heel bijzonder, want amazake bestaat eigenlijk alleen uit gefermenteerde rijst of gierst, koji (een fermentatiestarter) en water. Door een uitgebreid fermentatieproces ontstaat een zoete, dikke, romige crème. Erg lekker en handig als basis voor zoete baksels.

De voordelen van amazake

Amazake bestaat alleen uit gefermenteerde rijst. Het is dus vrij van gluten en dierlijke ingrediënten (vegan) en lactose. Daarnaast heeft het een laag vetgehalte en een lage glycemische index. Kortom: een fijn alternatief voor suiker dat extra gemakkelijk te verteren is.

amazake, japans zoetmiddel TerraSana

Hoe gebruik je amazake?

  • Maak er snel en gezond ijs
  • Voeg amazake toe aan je favoriete smoothie of yoghurtontbijt.
  • Mix een aantal eetlepels amazake met geraspte gember en warm water (of koffie) voor een heerlijk drankje met een Japans tintje.
  • Gebruik amazake als basis voor beslag voor koekjes, muffins, pannenkoeken of wafels.

Richtlijnen voor het gebruik van amazake

voor 1 eetlepel suiker gebruik je ongeveer 3-5 el amazake, afhankelijk van hoe dik je beslag moet zijn. Omdat amazake nat is, veranderen de verhoudingen in je gerecht vanzelf iets. Gebruik je gevoel, blijf proeven en experimenteer met de verhoudingen van de natte en droge ingrediënten.

Ahornsiroop (gemaakt van 100% esdoornsap)

Vegan alternatief voor honing

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een flesje ahornsiroop in huis. Het is een natuurlijk zoetmiddel dat voor 100% bestaat uit het sap van de Canadese esdoorn. Een veganistisch alternatief voor honing en een fijne vervanger voor suiker.

Welke soort ahornsiroop moet ik kopen?

Ahornsiroop is beschikbaar in twee soorten. Qua voedingswaarden en aantal suikers zijn ze gelijk. Amber rich taste (voorheen graad A) heeft een iets zachtere zoete smaak en is met name geschikt voor dressings en desserts. Dark robust taste (voorheen graad C) heeft een iets sterkere karamelsmaak en is lekker om mee te koken en te bakken.

Ahornsiroop van TerraSana

Zo gebruik je ahornsiroop:

  • Maak je eigen ‘nutella’ of chocoladesaus.
  • Doe ahornsiroop over pannenkoeken, havermout of ontbijt.
  • Gebruik ahornsiroop in plaats van suiker in beslag voor koekjes, muffins en cakes.
  • Maak je eigen granola.

Richtlijnen voor het gebruik van ahornsiroop

Ahornsiroop en honing  zijn 1 op 1 te vervangen. Wil je witte of bruine suiker vervangen? Gebruik dan 60 ml ahornsiroop voor 100 g suiker. Ook bij ahornsiroop geldt: het deeg wordt iets natter.

Kokosbloesemsuiker

De beste suikervervanger die er is

Kokosbloesemsuiker komt van de bloesems van de kokospalmboom. We maken het op een duurzame manier. Kokosbloesemsuiker komt het dichtst in de buurt van gewone suiker of basterdsuiker. Ideaal als je crunchy koekjes wilt bakken. De kleur van kokosbloesem is lichtbruin. Er zit een zachte, zoete karamelsmaak aan, die je kunt vergelijken met de smaak van reguliere basterdsuiker.

Duurzaamheid voor de community en het milieu

Onze kokosbloesemsuiker groeit in een bergachtig gebied in Indonesië. Hier groeit kokosbloesemsuiker van ’s werelds beste kwaliteit. Onze producent verbouwt zuiver en alleen biologisch. Daarnaast zorgt hij dat zijn medewerkers een goede leef- en werkomgeving en een eerlijk salaris krijgen. Om biologische diversiteit te stimuleren, worden er meerdere soorten gewassen verbouwd. Duurzaamheid staat dus voorop, voor zowel de community als het milieu!

biologische kokosbloesemsuiker TerraSana

Zo gebruik je kokosbloesemsuiker

  • Maak je smoothies, taarten, koekjes, pannenkoeken en desserts zoet met kokosbloesemsuiker. Je kunt het werkelijk overal aan toevoegen!

Richtlijnen voor het gebruik van kokosbloesemsuiker

Vervang honing of suiker 1 op 1 door kokosbloesemsuiker.