Héé zoetekauw! Ben jij een rasechte suikerjunk, maar mijd je geraffineerde suikers? Vervang kristal-, basterd- en rietsuiker eens voor amazake, ahornsiroop of kokosbloesemsuiker. 3 hippe suikeralternatieven!
Amazake is een soort Japanse alleskunner. Het wordt meestal omschreven als zoetmiddel, maar heeft ook een vrij aanwezige umamismaak in zich. Die herken je direct als je bijvoorbeeld vaak miso eet. Naast suiker vervangt amazake ook boter, melk of ei. Heel bijzonder, want amazake bestaat eigenlijk alleen uit gefermenteerde rijst of gierst, koji (een fermentatiestarter) en water. Door een uitgebreid fermentatieproces ontstaat een zoete, dikke, romige crème. Erg lekker en handig als basis voor zoete baksels.
Amazake bestaat alleen uit gefermenteerde rijst. Het is dus vrij van gluten en dierlijke ingrediënten (vegan) en lactose. Daarnaast heeft het een laag vetgehalte en een lage glycemische index. Kortom: een fijn alternatief voor suiker dat extra gemakkelijk te verteren is.
voor 1 eetlepel suiker gebruik je ongeveer 3-5 el amazake, afhankelijk van hoe dik je beslag moet zijn. Omdat amazake nat is, veranderen de verhoudingen in je gerecht vanzelf iets. Gebruik je gevoel, blijf proeven en experimenteer met de verhoudingen van de natte en droge ingrediënten.
Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een flesje ahornsiroop in huis. Het is een natuurlijk zoetmiddel dat voor 100% bestaat uit het sap van de Canadese esdoorn. Een veganistisch alternatief voor honing en een fijne vervanger voor suiker.
Ahornsiroop is beschikbaar in twee soorten. Qua voedingswaarden en aantal suikers zijn ze gelijk. Amber rich taste (voorheen graad A) heeft een iets zachtere zoete smaak en is met name geschikt voor dressings en desserts. Dark robust taste (voorheen graad C) heeft een iets sterkere karamelsmaak en is lekker om mee te koken en te bakken.
Ahornsiroop en honing zijn 1 op 1 te vervangen. Wil je witte of bruine suiker vervangen? Gebruik dan 60 ml ahornsiroop voor 100 g suiker. Ook bij ahornsiroop geldt: het deeg wordt iets natter.
Kokosbloesemsuiker komt van de bloesems van de kokospalmboom. We maken het op een duurzame manier. Kokosbloesemsuiker komt het dichtst in de buurt van gewone suiker of basterdsuiker. Ideaal als je crunchy koekjes wilt bakken. De kleur van kokosbloesem is lichtbruin. Er zit een zachte, zoete karamelsmaak aan, die je kunt vergelijken met de smaak van reguliere basterdsuiker.
Onze kokosbloesemsuiker groeit in een bergachtig gebied in Indonesië. Hier groeit kokosbloesemsuiker van ’s werelds beste kwaliteit. Onze producent verbouwt zuiver en alleen biologisch. Daarnaast zorgt hij dat zijn medewerkers een goede leef- en werkomgeving en een eerlijk salaris krijgen. Om biologische diversiteit te stimuleren, worden er meerdere soorten gewassen verbouwd. Duurzaamheid staat dus voorop, voor zowel de community als het milieu!
Vervang honing of suiker 1 op 1 door kokosbloesemsuiker.