Plastic soep? Zo voorkomen we meer troep

image
1 juni 2022

Wat is plastic soep?

Plastic is overal. Het drijft in de oceanen, het zit in ons drinkwater, in landbouwgrond en zelfs in de lucht. Plastic soep is eigenlijk een fancy term voor plasticvervuiling.

Waarom is plastic soep een probleem?

Plastic is een probleem, want het vergaat niet. Nooit. Dat betekent dat er ieder jaar alleen maar plastic bij komt. De afgelopen jaren was dat 400 miljoen ton per jaar. Kun je je voorstellen hoeveel dat is? Gevolg is dat er over 20 jaar waarschijnlijk meer plastic in de zee drijft dan er vis zwemt. Ken je die beelden? Als je ze ziet, doen ze pijn. Zeeën vol plastic, vogels die doodgaan omdat ze meer plastic in hun maag hebben dan echt voedsel, bergen met zwerfaval. Dit is plastic dat we kunnen zien. Maar plastic breekt in stukjes. Dit worden microscopische kleine microplastics (tot 5 mm) en nanoplastics (microscopisch bijna niet te zien). Micro- en nanoplastics zijn ook overal. En dat heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Op de website van de Plastic Soup Foundation lees je meer over de gezondheidseffecten van het plasticprobleem.

Wat doet de Plastic Soup Foundation aan het probleem?

Plasticvervuiling is iets wat we zelf hebben veroorzaakt. People are the only ones to blame. Maar het goede nieuws is wij dit probleem ook best goed zelf kunnen aanpakken. The Plastic Soup Foundation is één van de grootste spelers als het gaat om het verminderen van plasticvervuiling.  

Recyclen is slechts een deel van de oplossing. Opruimen ook. De Plastic Soup Foundation richt zich op zowel educatie als het schoonmaken van de aarde in meerdere opzichten. De PSF richt zich voornamelijk op de oceanen, maar zeker ook landbouwgrond en water. Zo is de bekende World Cleanup Day een initiatief van de Plastic Soup Foundation. Ook de app Beat the Microbead, die zich meer richt op microplastics in cosmeticaverpakkingen, is één van de succesvolle projecten.

Wat kun jij doen aan het plastic probleem?

Zo min mogelijk plastic kopen helpt natuurlijk het meest. Veel producten zitten onnodig verpakt in plastic. In de biowinkel is dit gelukkig al iets minder. Zo heeft Ekoplaza veel composteerbare verpakkingen en heeft deze bio supermarkt zelfs als doel gesteld om volledig plasticvrij te gaan. Zorg daarnaast dat je een herbruikbare waterfles en katoenen tassen op zak hebt. Raap plastic op. Koop alleen verzorgingsproducten waar geen microplastics in zitten. De duurzame cosmeticamerken Sante en Logona zijn daar een mooi voorbeeld van. Ook een mooie: doe mee aan de wereldwijde opruimactie, de World Cleanup Day, die ieder jaar in september plaatsvindt. Zo krijg je gevoel bij hoeveel er eigenlijk op straat ligt, en werk je samen met ontelbaar veel mensen mee aan een plasticvrije wereld. Op de site de PSF lees je wat je nog meer kunt doen aan plasticvervuiling.

New Year’s gift

Het is eind van het jaar. We geven graag een deel van onze winst aan een goed doel dat past bij onze duurzame doelen. Daarom steunen we de Plastic Soup Foundation en kregen wij het koosnaampje business angels van ze. Let’s make the world a better place!

kerstkaart terrasana 2020