Recepten met umami-saus

Hoe gebruik je de kant-en-klare umami saus van TerraSana? Welke umami recepten heb jij voortaan in je recepten-vocabulaire staan? Of je nu voor umami noodles, umami sushi, umami broodbeleg of umami bowls gaat, kant-en-klare umami saus maakt het je gemakkelijk!

Umami sushi

Sushi is van nature redelijk umami (het zeewier en de sojasaus bijvoorbeeld). Toch kun je gerust nog een stapje verder gaan. Dip je sushi bijvoorbeeld lekker in umami-saus in plaats van sojasaus. Dat is iets minder zout dan sojasaus, want het is meer umami. Mis je toch het zoute, meng de umami-saus dan met een beetje tamari. Dat is nog eens trendy sushi!

Je kunt de umami-saus ook op een andere manier inzetten, bijvoorbeeld door de rijst een beetje umami-flavour te geven. Gebruik in dat geval een mix van genmai su (bruine rijstazijn) en umami-saus.

Umami bowls

Ken je dat, van die lekkere hartige bowls vol met verschillende groente en kleuren? Wist je dat zelf quinoa bowl, buddha bowls en poke bowls maken helemaal niet ingewikkeld of veel werk hoeft te zijn? De truc is om de juiste sausjes en marinades te kiezen. Laat dat met deze umami-saus nu net supersimpel zijn!

Wat is het verschil tussen een poke bowl, quinoa bowl en een buddha bowl?

Poke bowl

De poke bowl is een traditioneel Hawaiiaans gerecht, en is in de loop van de jaren beïnvloed door de Japanse keuken. In de poke bowl zoals je die nu kent, lijken de ingrediënten veel op sushi. De basis is sushirijst; daar vul je je kom mee. De verschillende ‘secties’ in de kom bestaan meestal uit rauwe vis, zoals tonijn en zalm, gecombineerd met groente als komkommer, zeewier (wakame en nori), edamame en avocado. Doe je het de vegan way, dan kom je snel uit op tofu.

De sausjes bij een poke bowl zijn heel bepalend. Een combinatie van een (vegan) mayonaise met wasabi of sriracha, sojasaus of ponzu (een lichtere sojasaus met citrus) zijn het meest gebruikelijk.

De sesam- en chili toppings zijn ook best Japans. Denk aan togorashi (een chilipepermix), furikake (sesam en zeewier) of gomasio (sesam en zout). De rijst kan zowel warm als op kamertemperatuur geserveerd worden, de toppings van een pokebowl zijn meestal gekoeld. 

Quinoa bowl

Bij een quinoa bowl is (de naam zegt het al) quinoa de basis van het gerecht. Je kookt de quinoa en serveert die in een kom. Dat combineer je met een scala aan groenten, eiwitten, gezonde vetten (avocado of noten) en een dressing of saus van jouw keuze.

Quinoa bowls zijn voedzaam en veelzijdig, een soort mix-en-match van gezonde ingrediënten. Je eet een quinoa warm, op kamertemperatuur of koud. 

Buddha bowl

Een buddha bowl lijkt op de quinoa bowl, maar de basis kan ook uit andere (oer)granen bestaan. Denk aan boekweit, gierst, couscous, bulgur of spelt. De groenten, eiwitten en saus kies je weer helemaal zelf. Buddha bowl zijn meestal vegetarisch of vegan, vis of vlees speelt dus een minder grote rol dan in bijvoorbeeld een poke bowl. En: hoe kleurrijker, hoe beter!

Waarom de naam Buddha voor een buddha bowl? Daar zijn meerdere ideeën over. Sommige zeggen dat de naam buddha bowl komt van hoe het eruitziet: een kom vol eten met verschillende kleurrijke ingrediënten in secties gerangschikt, wat lijkt op de volle buik van een Boeddha-beeld. Het idee is eigenlijk dat het eruitziet als de ronde vormen die je bij zo’n beeld ziet. Er is dus geen officiële link tussen dit recept en Boeddha, maar de kom vol voedzaam eten refereert naar de balans en overvloed die worden geassocieerd met Boeddha’s leer van welzijn en harmonie. Een buddha bowl geeft het idee van balans en gezondheid. 

Zo maak je de perfecte umami bowl – onze tips 

Umami is een thema voor poke bowls, quinoa bowls en buddha bowls. Hoe meer umami je erin kunt verwerken hoe beter. Dit zijn onze praktische tips voor hoe je dat doet:

  1. Zorg dat je eiwitten gemarineerd zijn in de juiste hoeveelheid umami. Onze umami-saus is natuurlijk de snelste manier, maar ook sojasaus, teriyaki, rijstazijn, mirin en sesamolie zorgen voor uitgebalanceerde umami smaken.
  2. Kies ‘umami groenten’. Denk aan zeewier als wakame, arame of stukjes nori. 
  3. Speel met sausjes. Mayonaise is zacht en romig, maar maak je meer umami door een beetje miso of wasabi toe te voegen. TerraSana umami-saus kun je zelfs zo over je poke bowl of buddha bowl gieten. De combinatie van het romige van de mayonaise en het zoute en umami van bijvoorbeeld ponzu, tamari, shoyu of umami-saus maakt een poke bowl helemaal af.
  4. Maak je toppings zo umami mogelijk. Met toppings bedoelen we de garnering. Sesam is ook een beetje umami. Furikake en gomasio doen het allebei supergoed in een poke bowl.
  5. Zorg voor een gebalanceerde kom. Zorg voor een harmonieuze mix tussen verschillende smaken en texturen. Zorg dat je alle vijf de smaken in je bowl hebt zitten.

Umami noodles

Wil je je noodlegerecht extra umami maken? Dat kan op meerdere manieren. Heb je eenmaal door hoe lekker de umami-smaak je noodles maakt, dan worden dit je standaard gebruiken in de keuken:

Umami sausje maken

  1. Gebruik umami-saus, dan hoef je eigenlijk verder weinig toe te voegen. Hier zit al een optimale hoeveelheid umami in. (level 1)
  2. Gebruik tamari sojasaus als basis, en maak het sausje compleet met sesamolie en citroensap of yuzu. (level 2)
  3. Gebruik tahin of pindakaas als basis, en maak het sausje helemaal umami met tamari sojasaus, sesamolie en een beetje citroensap of genmai su. (level 3)

Umami groente kiezen

  1. Gebruik groente waar van nature umami in zit of waar je de umami smaak makkelijk in naar boven haalt. Denk aan paddenstoelen, zeewier en algen of tomaten. 
  2. Voeg bij het bereiden umami-saus toe aan de groenten om ze op smaak te brengen.

Umami op brood

Maak je graag zelf hartig broodbeleg, dan is umami-saus een fijn hulpmiddel om dit altijd te laten slagen. Gebruik je umami-saus als smaakmaker, bijvoorbeeld in plaats van zout en kruiden? Dan heb je waarschijnlijk niet veel meer dan 1 of 2 eetlepels umami-saus nodig. Om broodbeleg een lekkere kick te geven, heb je aan een drizzle al genoeg.