Onderzoek: is biologisch eten gezond?

Is biologisch eten gezond? Wat doet het nu eigenlijk écht met je lichaam als je biologisch eet? Kunnen we dat meten? Het IVL Zweeds Milieuonderzoeksinstituut deed een onderzoek (the organic effect), in opdracht van COOP Sverige AB. Met een opmerkelijk resultaat!
image

Is biologisch eten beter voor je lichaam?

Hoe meet je of iets gezond voor je is? De onderzoekers van dit Zweedse instituut kozen voor urinetesten. Ze volgden een gezin met 3 kinderen voor een aantal weken. Een gezin dat normaal geen biologische voeding eet. Tijdens het onderzoek aten ze eerst een aantal weken niet-biologisch, daarna een aantal weken 100% biologisch. Gedurende de hele periode werd hun urine regelmatig gecontroleerd op pesticiden.

Biologisch eten = minder chemicaliën

Wat kwam er uit het onderzoek? De belangrijkste conclusie is dat ons lichaam door middel van onze voeding pesticiden absorbeert. Toen het gezin puur en alleen biologische voeding ging eten, namen zowel de concentraties pesticiden als het aantal chemicaliën enorm af. Gemiddeld wat er meetbaar zo’n 6 tot 7 keer minder van in het bloed. Het verschil bleek vooral groot bij de kinderen. Het goede nieuws is dat we chemicaliën in ons lichaam dus kunnen mijden door biologisch te eten!

Veel pesticiden uit tarwe

Vooral het jongste kind had de hoogste concentraties aan chloormequat-chloride in zijn urine. Dit is het bestrijdingsmiddel dat vooral gespoten wordt op tarweachtige producten. Uit het eetdagboek bleek dat het kind inderdaad veel brood, pap en pasta at. Vooral in vergelijking met de volwassen leden van het gezin.

Cocktaileffect van pesticiden?

Als het gaat over de inname van pesticiden, heeft Europa daar aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor vastgesteld. De ADI waarden zijn zo vastgesteld dat je met een maximum percentage nog steeds geen gezondheidsrisico’s loopt. Alleen, wat doet een maximum ADI van een combinatie van verschillende pesticiden tegelijk eigenlijk met ons lichaam? Met andere woorden: kan er een cocktaileffect van pesticiden in ons lichaam ontstaan? Dat is de vraag. Een serieuze vraag. 

Verhoudingsgewijs hogere concentraties chemicaliën bij kinderen

Kinderen lopen meer risico. Ze eten en ademen meer in verhouding tot hun gewicht. Hoewel ze dus aan hetzelfde eten blootgesteld worden, zal de impact van hogere concentraties chemicaliën veel groter zijn.

Met biologische voeding kunnen we dus het risico van de impact op de lange termijn en het ‘cocktaileffect’ van pesticiden aanzienlijk verkleinen. En daar is niet alleen ons lichaam, maar ook het milieu blij mee! Geen chemicaliën in onze natuur óf ons lichaam!

Meer weten over dit onderzoek? Bekijk het filmpje of lees het volledige onderzoek over hoe gezond biologisch eten nu eigenlijk is (Engelstalig).