Onderzoek: is biologisch eten gezond?

Is biologisch eten gezond? Wat doet het nu eigenlijk écht met je lichaam als je biologisch eet? Kunnen we dat meten? Het IVL Zweeds Milieuonderzoeksinstituut deed een onderzoek (the organic effect), in opdracht van COOP Sverige AB. Met een opmerkelijk resultaat!
image

Hoe meten ze dat? De onderzoekers volgden wekenlang een gezin met 3 kinderen. Normaal at het gezin geen biologische voeding. Nu aten ze eerst een aantal weken niet-biologisch, daarna een aantal weken 100% biologisch. Gedurende de hele periode werd hun urine regelmatig gecontroleerd op pesticiden.

Biologisch eten = grote afname van chemicaliën

Het onderzoeksresultaat? Het lichaam absorbeert zeker wel pesticiden door middel van onze voeding. Door puur en alleen biologische voeding te eten, namen bij het gezin zowel de concentraties pesticiden als het aantal chemicaliën aanzienlijk af. Gemiddeld met een factor van maar liefst 6,7. Het verschil bleek vooral groot bij de kinderen. Het goede nieuws: we kunnen chemicaliën in ons lichaam dus mijden door biologisch te eten!

Veel pesticiden uit tarwe

Opmerkelijk is dat vooral het jongste kind de hoogste concentraties aan chloormequat-chloride in zijn urine had. Dit is het bestrijdingsmiddel dat voornamelijk gespoten wordt op tarweachtige producten. Nu bleek uit het eetdagboek dat het kind, in vergelijking met de volwassen leden van het gezin, veel brood, pap en pasta at.

Cocktaileffect van pesticiden?

De percentages aan pesticiden die in de urine werden gevonden, lagen onder de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). De ADI waarden zijn zo vastgesteld dat je met een maximum percentage nog geen gezondheidsrisico’s loopt. Echter, wat doet een maximum ADI van een combinatie van verschillende pesticiden tegelijk eigenlijk met ons lichaam? Dat is de vraag. Een serieuze vraag.

Verhoudingsgewijs hogere concentraties chemicaliën bij kinderen

Kinderen lopen meer risico. Ze eten en ademen meer in verhouding tot hun gewicht. Hoewel ze dus aan hetzelfde eten blootgesteld worden, zal de impact van hogere concentraties chemicaliën aanzienlijk groter zijn.

Met biologische voeding kunnen we dus het risico van de impact op de lange termijn en het ‘cocktaileffect’ van pesticiden aanzienlijk verkleinen. En daar is niet alleen ons lichaam, maar ook het milieu blij mee! Geen chemicaliën in onze natuur óf ons lichaam!

Meer weten over dit onderzoek? Bekijk het filmpje of lees het volledige onderzoek over hoe gezond biologisch eten nu eigenlijk is (Engelstalig).